Bani „fisuraţi” din Cartierul Soarelui

De Cristian Horgoș
Cartierul Soarelui, în „penumbră”
Cartierul Soarelui, în „penumbră”
În rechizitoriul DNA se arată că administratorul Radu Olteanu a scos 3,5 milioane de lei din şantierul Cartierului.


Plata unor avansuri pentru locuinţe care nu sunt încă „la cheie” presupune şi unele riscuri. Iar lecţia aceasta au învăţat-o, pe pielea lor, orădenii care au dat avansuri consistente pentru locuinţe încă nefinalizate din Cartierul Soarelui dar stoparea şantierului din zona Oncea i-a lăsat şi fără bani şi fără locuinţele promise. Aceasta pentru că la masa credală pentru insolvabilitatea SC Sticom are prioritate CEC Bank care, dealtfel, a şi făcut oferte de vânzare a locuinţelor pentru orădenii cu avansuri date. Însă căderea pieţei imobiliare a blocat şi această iniţiativă a CEC Bank, fiindcă preţurile oferite nu mai erau atractive chiar şi în condiţiile în care s-ar fi scăzut avansurile.

Pe lângă dosarele civile care vizează firma SC Sticom, dezvoltator al proiectului Cartierul Soarelui, directorul Radu Olteanu s-a ales şi cu un dosar penal. Iar în comunicatul emis odată cu trimiterea în judecată a lui Olteanu, procurorii anticorupţie arată că acesta s-a folosit de un partener de afaceri pentru a extrage milioane de lei „cash” din ecuaţia şantierului.

Concret, în sarcina lui Radu Olteanu, procurorii DNA au reţinut infracţiunile de înşelăciune în formă continuată, uz de fals şi spălare a banilor, tot în formă continuată.

La rândul său, Ioan Doru Cotoroi, administrator de fapt al SC Medcar srl Rontău a fost acuzat de complicitate la înşelăciune şi spălare de bani, ambele în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

Inculpatul Olteanu Radu, în calitate de director al SC Sticom Trading SRL Oradea, a indus şi menţinut în eroare reprezentanţii unei instituţii bancare cu ocazia încheierii (la data de 2 septembrie 2009), iar apoi a executării contractului de credit ipotecar, în valoare de 11.000.000 lei, în vederea finanţării construirii a două blocuri cu destinaţia de locuinţe, folosind în acest sens un contract de vânzare-cumpărare fals.
Acest document a fost încheiat de societatea în cauză cu Primăria Municipiului Oradea, având ca obiect achiziţionarea de către instituţia publică a unui număr minim de 100 de apartamente din complexul de locuinţe aflat în construcţie.

10 milioane pe lucrări fictive

Ulterior încheierii contractului de credit, inculpatul Olteanu Radu, beneficiind de ajutorul inculpatului Cotoroi Ioan Doru, a depus mai multe situaţii de plată fictive ce atestau, în mod nereal, prestarea unor servicii de construcţii de către SC Medcar SRL în favoarea SC Sticom Trading SRL.

În perioada 03.09.2009 – 04.11.2009, inculpatul Olteanu Radu, cunoscând provenienţa ilicită a banilor, a folosit aceste sume pentru a achita, în primă fază, contravaloarea serviciilor de construcţii prestate de către două societăţi comerciale, în valoare de 6.555.007 lei.

Beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, inculpatul Olteanu Radu a achitat în mai multe etape suma de 3.484.834 lei, către SC Medcar SRL contravaloarea unor servicii de construcţii fictive, facturate către SC Sticom Trading SRL, în scopul însuşirii respectivei sume de bani.

În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra a două imobile aparţinând inculpatului Olteanu Radu.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor, cu propunere de a se menţine măsurile asiguratorii dispuse în cauză.

Au şi alte dosare penale

Ambii inculpaţi mai au pe rol şi alte dosare de fraudă.

Radu Olteanu chiar a primit o primă sentinţă, la instanţa de fond. Astfel, pe 7 noiembrie 2014, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Olteanu la trei ani de închisoare cu suspendare într-un dosar de spălare de bani care mai vizează o grupara arabă coordonată de Chama Omar. Sentinţa a fost atacată însă la instanţa superioar.

La rândul său, Cotoroi Ioan Doru a mai fost trimis în judecată, în iulie 2014, de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, într-un dosar de evaziune fiscală privind o firmă de construcţii, în care mai e inculpat şi Harizomenov Eugen Sorin, fiul unui cunoscut actor orădean. Urmtărorul termen în acest dosar a fost programat, la Tribunalul Bihor, pe 7 aprilie.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !