Bani mai putini la Universitatea Oradea

De Cristian Horgoș
Senatul a analizat scăderea veniturilor, de la an la an
Senatul a analizat scăderea veniturilor, de la an la an
Raportul Anual al Universităţii Oradea arată scăderea în continuare a veniturilor.

Rectorul Constantin Bungău şi prorectorul Ioan Ţara au prezentat luni, în plenul Senatul Universităţii din Oradea (UO), Raportul Anual al instituţiei. Raportul de 80 de pagini poate fi consultat pe site-ul www.uoradea.ro, prin butonul „Informaţii publice”.

Cele nouă capitole ale raportului redau situaţia financiară a Universităţii, situaţia fiecărui program de studii, a personalului, rezultatele activităţilor de cercetare, situaţia respectării eticii universitare şi a cercetării, posturile vacante, inserţia profesională a absolvenţilor precum şi situaţia încasărilor din granturile de cercetare (costurile cu regia fiind incluse în programele de cercetare derulate de Universitate).

Minus 8% faţă de 2011

Situaţia financiară este prezentată între paginile 4 şi 18 a Raportului. „Din analiza bugetului definitiv de venituri şi cheltuieli pentru anul 2012 rezultă o diminuare cu 8,32% a sumelor aprobate ca şi credite bugetare definitive în anul 2012 faţă de anul 2011”, se arată în Raport. Adică de la 132,36 milioane lei în anul 2011 s-a scăzut la 121,34 milioane lei în 2012.

Astfel, în prevederile bugetare pentru 2012 au scăzut (faţă de 2011): alocaţiile de la buget cu destinaţie specială – reparaţii capitale, subvenţii cămine- cantină, dotări şi investiţii, obiective de investiţii (-19,67%), finanţarea de bază (-14,19%), încasările din taxe de şcolarizare (-4,25 %), finanţările de la Stat şi din mediul privat pentru cercetare (-8,95 %), veniturile din cazare cămine şi închiriere spaţii (- 24,54 %).

În schimb, au crescut veniturile din proiecte cu finanţare externă nerambursabilă (+64,32 %) şi veniturile din activităţi de tipografie, staţiunea de cercetare pomicolă şi alte activităţi care necesită susţinere financiară temporară (+ 9,79 %).

Din bugetul total, 44,63% reprezintă taxele de şcolarizare a studenţilor.

La capitolul plăţi, în 2012 s-au achitat 65,52 milioane lei (61,75% din buget) pentru cheltuielile de personal, 9 milioane lei (8,5% din buget) pentru bunuri şi servicii, 19,46 milioane lei (18,34% din buget) pentru proiecte finanţări externe nerambursabile, 719.720 lei (0,68% din buget) pentru asistenţă socială, 2,61 milioane lei (2,46% cheltuieli de capital), 8,79 milioane lei (8,28% din buget) pentru alte cheltuieli şi burse.

Şi Planul Operaţional

Materialul întocmit de către Consiliul de Administraţie pentru „Raportul privind gradul de îndeplinire a Planului operaţional pentru anul 2012” a fost înaintat cu două săptămâni înainte senatorului-şef Sorin Curilă, care l-a distribuit membrilor Senatului pentru a fi analizat pe Comisii. „După lectură preşedinţii Comisiilor senatoriale au cerut completări şi îmbunătăţiri ale documentului. După ajungerea la varianta finală, ei au întocmit referate scrise cu privire la situaţia compartimentului analizat şi au formulat recomandări”, a transmis ieri Lia Pop, preşedintele Comisiei Relaţii Interne şi Internaţionale a Senatului UO.

Luni, rectorul Bungău a prezentat concluziile Raportului, iar senatorul-şef Curilă a sintetizat rapoartele preşedinţilor de Comisii.

Senatul a aprobat Raportul sub rezerva introducerii în textul definitiv a recomandărilor Senatului.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !