Bani publici drenați de „mașinăria UDMR”

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
15Comentarii
Bani publici drenați de „mașinăria UDMR”
© Avrigeanu, Bolojan si Gal, la sediul PNL Bihor
Bolojan & PNL Bihor scot la iveală concluziile raportului Curții de Conturi, prin care sunt constatate nereguli și prejudiciu în cheltuirea banilor publici, la Consiliul Județean Bihor.

Ilie Bolojan și colegii săi din PNL Bihor acuză conducerea Consiliului Județean că își îndoapă clientela politică, repartizând în mod total neechitabil sumele alocate primăriilor din județ.

Mai mult, liberalii scot la iveală raportul recent al Curții de Conturi, întocmit în urma unui control efectuat la Consiliul Județean. Sunt constatate prejudicii raportate la valoarea de circa 545.000 de euro, bani alocați de Consiliul Județean diferitelor entități, cu scopul organizării diferitelor evenimente. Liberalii acuză că, de fapt, prin aceste finanțări, CJ Bihor condus de udemeristul Pasztor nu a făcut altceva decât să „sifoneze” bani publici spre „mașinăria UDMR”, așa cum o numește Ilie Bolojan.

În raportul Curții de Conturi, responsabili principali pentru nereguli sunt identificați președintele Pasztor, vicepreședinții Bodea și Mang, managerul public județean Szabo Jozsef și Gabriela Plugar, cea care conduce Direcția Economică a CJ.

„Tomberoane de partid”, la CJ

„Cele două direcții din Consiliul Județean (DDIP și DSC – n.red.) sunt două tomberoane către care se alocă bani bugetați pentru a fi folosiți în interes personal, politic și către firmele de partid”, acuză consilierul județean PNL Călin Gal, exemplificând cu neregulile găsite de Curtea de Conturi, la CJ. Banii vor trebui recuperați de la cei vinovați, iar responsabilii din direcțiile CJ pomenite mai sus și-au asumat problemele găsite de inspectorii Curții, arată liberalii.

Ilie Bolojan blamează ceea ce el numește „mașinăria UDMR” ce organizează diferite evenimente, folosindu-se de fundații și firme din angrenajul Uniunii maghiare. „M-am tot întrebat de ce unii lideri ai UDMR Bihor sunt supărați pe Primăria Oradea. Doar Primăria Oradea respectă procentul – atât ponderea confesională cât și etnică – în cadrul evenimentelor culturale pe care le organizează. Până „a înțărcat bălaia” (când Bolojan nu și-a mai luat aliați la conducerea orașului, în 2016 – n.red.), aceste evenimente erau organizate de mașinăria UDMR. Acum nu mai sunt și, din analiza Curții de Conturi sunt firme dedicate care livrează orice, cu acționari conectați direct la UDMR Bihor, obișnuiți să dreneze resurse către UDMR. Este păcat ca resursele (bugetare publice – n.red.) să fie jecmănite”, se exprimă Bolojan – lider al PNL Bihor, care are acum în Primărie un consilier pentru problemele comunității maghiare – pe Zatyko Gyula, om politic din partidul lui Tokes, PPMT.

Festum Varadinum, dat anti-exemplu

Călin Gal a dat mai multe exemple de evenimente organizate de CJ Bihor pentru care Curtea de Conturi a constatat probleme ce necesită recuperarea prejudiciului, în maximum șase luni. S-au constat probleme precum lipsa unei cofinanțări proprii ale proiectelor, din partea solicitanților, existența unei duble finanțări pentru aceste proiecte ale ONG-urilor, din bugetul județean și cel local (comunal), precum și probleme cu datarea documentelor. „Sau cu documente prefabricate, fără niciun fel de legătură cu finanțarea”, acuză consilierul PNL Gal. Însă exemplul socotit a fi cel mai elocvent este cel al festivalului Festum Varadinum, finanțat de CJ Bihor, pentru care Curtea de Conturi constată nereguli majore în contractele semnate cu firma SC Festinus SRL din Sălard. „Această cheltuială rebuia evidențiată distinct în bugetul CJ Bihor, lucru care nu s-a întâmplat. Au depus alte proiecte pentru alte activități, dar care erau prinse în cadrul festivalului Festum Varadinum. Acest eveniment este asumat în totalitate de UDMR Bihor. Am văzut broșura editată cu acea acestui festival, unde cuvântul de deschidere este scris și asumat de către dl Szabo Odon, președintele executiv al UDMR”, arată Călin Gal, legând, astfel, banii județului de propaganda politică a UDMR.

„Demiși sau cârdășie”

Liberalii cer demisia sau demiterea directorilor direcțiilor din CJ Bihor, Fenesi Tibor (DSC) și Poti Csaba (DDIP), pentru neregulile descoperite de Curtea de Conturi. „Cele două direcții au fost, practic, fraudate, și ar trebui să fie desființate pentru că nu au lucrat și nu au adus niciun aport social la dezvoltarea județului Bihor”, cer liberalii.

Întrebat dacă va sesiza organele penale abilitate împotriva celor responsabili de la Consiliul Județean, Ilie Bolojan a dat înapoi. „Nu este treaba partidelor politice să abuzeze de acest instrument. Sunt instituții abilitate.Nu organizarea unui festival sau altul este problema. Ci că se face cu căpușe, ce drenează resurse și ridică mari semne de întrebare. Dacă dintr-o dată te duci într-o comună și taman de acolo contractezi evenimentul, domnule, înseamnă că ceva nu e în regulă. Nu are o legătură etnică sau de altă natură, dar bătaia de joc a banilor publică nu are culoare nici politică, nici etnică. Cred că în mod cert cei doi directori vor fi demiși, dacă nu vor fi demiși, atunci înseamnă că e o cârdășie”, s-a exprimat primarul de Oradea, lider al PNL Bihor, care arată, astfel, încă o dată cu nu este de acord cu gesturi precum cel al lui Ludovic Orban. În luna mai, președintele PNL a depus o plângere penală împotriva premierului Viorica Dăncilă și a președintelui PSD, Liviu Dragnea.15Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor