„Be $mart”, program de educație financiară pentru liceeni

De Alexandru Guiaș
Reactualizat la:
Liceeni primesc sfaturi privind educația financiara
Liceeni primesc sfaturi privind educația financiara
Liceenii vor primi sfaturi legate de bani, de la specialiști din domeniul financiar.

Ce sfaturi de educație financiară ți-ai da dacă ai fi din nou elev? Pornind de la această întrebare a luat loc naștere programul „Be $mart”, coordonat de Asociația „Good Life Perfomers” și finanțat prin Fundația Comunitară Oradea – programul Bursa Talentelor.

Prin acest program, organizatorii își propun să implementeze o atitudine financiară responsabilă în rândul liceenilor. Pentru început, liceenii vor beneficia de 30 de cursuri interactive și practice pe tema educației financiare susținute de traineri din partea Fundației Dreptul la Educație, la care vor participa nu mai puțin de 750 de elevi din județul Bihor, având ca sprijin mini-ghidul educativ „Be $mart” realizat în parteneriat cu experți în domeniul financiar. În ghid, elevii vor găsi 30 de sfaturi pentru a-și economisi banii, dar și recomandări de site-uri și cărți. Capitolul Conversații valoroase reunește 8 interviuri realizate cu profesioniști din domeniul antreprenorial și financiar.

În cadrul programului, elevii participanți vor primi ghiduri educative gratuite, diplome de participare, iar cei mai activi participanți au șansa de a câștiga diverse premii.

Despre bani, în 10 licee

Cursurile în cele 10 licee partenere din județul Bihor vor avea loc în intervalul 9 martie – 1 aprilie. Liceele cuprinse în proiect sunt: Liceul „Don Orione” și Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Oradea, Liceul Pedagogic „Nicolae Bolcaș” și Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” din Beiuș, Liceul Teoretic „Nicolae Jiga” din Tinca, Colegiul Național „Teodor Neș” și Liceul Tehnologic nr. 1 din Salonta, Colegiul Național „Octavian Goga” și Liceul „Horea” din Marghita, Colegiul Tehnic „Alexandru Roman” din Aleșd. Evenimentul de încheiere al programului va avea loc pe data de 2 aprilie (15:00-17:00), în sala de festivități a Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Oradea unde sunt așteptați parteneri, sponsori, colaboratori, persoane dornice să se alăture promovării educației financiare, dar și tineri interesați.

Asociația „Good Life Performers” pornește de la sloganul: „Pentru tineri. Pentru o comunicate puternică”. Asociația GLP e o organizație non-profit și non-guvernamentală fondată în 2014, în Oradea, și se implică în dezvoltarea tinerei generații, promovării educației nonformale și a voluntariatului.
Reprezentanții Asociației spun că toată lumea trebuie să învețe care este valoarea banilor și modul în care resursele financiare pot lucra în sprijinul lor. Cu cât mai repede, cu atât mai bine.

De ce educația financiară?

„În timp ce derulam campania-concurs de promovare a talentelor intitulată , din cadrul programului Good Life Performers 2015, ne-am gândit la ce premiu educativ, dar totuși interesant pentru elevi, am putea oferi liceelor care s-au remarcat cel mai bine în cadrul campaniei. Astfel am descoperit Fundația Dreptul la Educație care oferă workshop-uri gratuite pentru liceeni în domeniul financiar și ni s-a părut că ar fi un premiu atractiv, de care ne-am fi bucurat și noi dacă-l câștigam în perioada liceului. Am reușit în cele din urmă să punem cap la cap un parteneriat și astfel 50 de elevi s-au bucurat de un curs gratuit. Feedback-urile au fost pozitive, elevii fiind încântați pentru că, deși activitățile sunt dinamice și chiar amuzante, aceștia învață lucruri utile și practice din domeniul financiar. Imediat după această experiență, am realizat un sondaj mai extins în rândul elevilor bihoreni și am ajuns la concluzia că merită și e nevoie să investim în această direcție și să dezvoltăm programe de acest tip”, a precizat Mark Lukacs, președinte fondator al Asociației GLP, student în anul II la specializarea Comunicare și Relații Publice din cadrul Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca.

La rândul său László Diósi, preşedintele Fundației „Dreptul la Educație”, afirmă că „tinerii au nevoie să învețe care este valoarea banilor și modul în care resursele financiare lucrează în sprijinul lor. Contextul economic și studiile recente relevă un nivel de educație financiară sub medie, în România, ceea ce validează necesitatea dezvoltării educației financiare a noii generații. Este o misiune pe care avem datoria să ne-o asumăm cu toții”.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !