Bihorul e mai ferit, dar pregătit

De Otilia Șandor
Bihorul e mai ferit, dar pregătit
Anul 2015 se anunţă unul cu cutremure mai multe şi mai mari. Seismologul-șef al Institutului de Fizică, Mircea Radulian, a declarat presei centrale că vom avea cel puțin un cutremur pe lună, iar cele cu o intensitate de 4 grade pe scara Richter vor fi cotidiene.

Nu se ştie când se va produce un cutremur de intensitate extremă, dar până acum s-au produs şase cutremure cu intensitate cuprinsă între 2 și 4,3 grade în Vrancea.
Din fericire, Bihorul nu se află în zona de risc seismic major. Cu toate acestea, pompierii bihoreni şi-au luat şi ei măsuri şi se antrenează zilnic. Ei amintesc o serie de sfaturi utile cetăţenilor în caz de cutremur.
De pildă, cei ce locuiesc într-un bloc sau în orice altă clădire cu multe nivele, e bine, în măsura în care au timpul necesar înainte de producerea cutremurului să deconecteze de la curent aparatele electrocasnice, să stingă aragazul, apoi să se adăpostească sub o masă şi să stea departe de ferestre şi pereţii exteriori. Nu trebuie părăsită clădirea şi nu trebuie folosite lifturile şi nici scările până nu se potoleşte cutremurul.
Cei ce se află într-o încăpere publică aglomerată e bine să rămână unde se află, să nu se înghesuie la ieşire, să ia ceva cu ei cu care să îşi acopere capul de posibilele geamuri sparte.
Cei ce simt cutremurul când se află într-un vehicul în mişcare, e bine să oprească cât de repede în condiţii sigure şi să rămână în interior. Nu trebuie staţionat în apropierea clădirilor, a copacilor, a pasajelor superioare sau a firelor electrice, iar apoi trebuie folosite cu prudenţă drumurile, ţinând cont de posibila deteriorare a drumurilor şi a podurilor.
Cei aflaţi sub dărâmături e bine să nu aprindă niciun chibrit sau ceva asemănător, să nu se mişte dintr-un loc în altul şi să nu facă gălăgie. Gura trebuie acoperită cu o batistă sau o haină dacă se poate şi cel surprins sub dărâmături să încerce să lovească ritmic o ţeavă pentru a fi localizat de persoanele care participă la operaţiunile de salvare. Se poate folosi un fluier dacă cei de sub dărâmături îl au sau să strige (atenţie însă – în urma strigatului puteţi inhala cantităţi periculoase de praf).

Faza pre-dezastru
Ce trebuie făcut înaintea unui cutremur

• Reparaţi instalaţiile electrice defecte, instalaţiile cu gaz care prezintă scurgeri.
• Plasaţi obiectele voluminoase sau grele cât mai aproape de podea, pe rafturi inferioare sau chiar fixate de perete.
• Depozitaţi obiectele din sticlă sau alte materiale care se pot sparge uşor în dulapuri fixate de perete.
• Montaţi instalaţii de iluminat fixate bine de perete.
• Verificaţi şi, dacă este cazul, reparaţi spărturile din tencuiala tavanului şi a fundaţiei. În cazul apariţiei unor probleme legate de structura clădirii, se recomandă să apelaţi la experţi.
• Utilizaţi garnituri flexibile la ţevi, pentru a evita astfel eventualele scurgeri de gaze sau de apă. Garniturile flexibile sunt mai rezistente la rupturi.
• Aflaţi de unde şi cum se întrerupe curentul electric, gazul sau apa de la principalele întrerupătoare şi robinete.
• Estimaţi care sunt punctele slabe ale clădirii şi alegeţi refugii mai sigure:
• Stabiliţi care sunt locurile mai sigure în fiecare camera – sub o masă rezistentă sau lânga o grindă, tocuri de uşi solide.
• Identificati zonele periculoase din fiecare cameră – lânga ferestre, care se pot sparge, biblioteci sau piese de mobilier masive, dispuse pe verticală, care pot cădea, sau sub tavane care se pot prăbusi.
• Pregatiţi-vă pentru a supravieţui singur pentru cel puţin o perioadă de 3 zile. Păstraţi un stoc suplimentar de apă şi alimente.

Ce trebuie făcut în timpul unui cutremur

• Nu părăsiţi locuinţa. Puteţi fi surprinşi într-un loc (hol, scară) unde vă puteţi accidenta. Staţi înăuntru până când mişcarea se opreşte şi este sigur să iesiţi afară.
• Multe răniri din timpul unui cutremur se întâmplă când oamenii sunt loviţi de obiectele care cad în momentul în care doresc să intre sau să iasă din clădiri.
• Încetaţi lucrul, adăpostiţi-vă şi aşteptaţi. Limitaţi-vă deplasările în timpul unui cutremur la câţiva paşi, până la un loc sigur.
• Dacă vă aflaţi în interiorul unei clădiri, adăpostiţi-vă sub o masă rezistentă sau staţi aproape de un perete interior. Staţi departe de ferestre, uşi sau pereţi, orice obiecte care ar putea cădea.
• Dacă în apropiere nu se află nicio masă sau un birou, acoperiţi-vă faţa şi capul cu mâinile încrucişate şi aşezaţi-vă într-un colţ mai ferit al încăperii.
• Dacă nu vă aflaţi în vreo clădire, rămâneţi afară. Îndepărtaţi-vă de clădiri, semafoare şi de firele electrice.
• Pe timpul mişcării seismice mijloacele de transport se opresc. Nu le părăsiţi.

Faza post-dezastru
Ce trebuie făcut după un cutremur

• Nu părăsiţi imediat locuinţa. Asiguraţi-vă că o puteţi face fără să vă accidentaţi.
• Fiţi pregătit pentru eventualele replici ale cutremurului. Aceste cutremure secundare sunt de obicei mai puţin violente decât primul, dar pot fi suficient de puternice pentru a produce noi pagube structurilor afectate.
• Verificaţi dacă sunteţi rănit şi acordaţi-vă primul ajutor, dacă este posibil, cu mijloacele disponibile. Faceţi acelaşi lucru pentru persoanele alături de care sunteţi. Nu încercaţi să-i mişcaţi pe cei grav răniţi decât dacă trebuie scoşi dintr-o zonă periculoasă în care le este ameninţată viaţa sau starea li se agravează rapid. Dacă trebuie să miscaţi o persoană inconştientă, mai întâi imobilizaţi-i gâtul şi spatele. Încercaţi să comunicaţi cu salvatorii, prin mijloacele care vă stau la dispoziţie.
• Verificaţi dacă nu sunt scurgeri de gaze sau apă, dacă alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă.
• Folosiţi lanterne cu baterii în cazul întreruperii curentului electric. Nu utilizaţi în interiorul clădirilor după un cutremur, lumânări, chibrituri sau alte surse de lumină cu flacară deschisă pentru a evita posibilele explozii şi incendii cauzate de scurgerile de gaze sau de răspândirea de vapori ai unor substanţe inflamabile.
• Protejaţi-vă tălpile în zonele acoperite de praf, moloz sau geamuri sparte.
• Participaţi (dacă vi se solicită şi sunteţi apţi) la acţiunile de înlăturare a dărâmăturilor, sprijinirea construcţiilor, salvarea oamenilor.
• Evitaţi, pe cât posibil, circulaţia în vederea vizitării rudelor sau cunoştinţelor pentru a vedea care este starea lor, pentru a nu aglomera/bloca mijloacele de transport şi arterele de circulaţie.
• Nu contribuiţi la transmiterea zvonurilor, ştirilor false, a panicii şi a dezordinii.

Taguri: , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !