Bihorul, locul intai la anularea penalitatilor

Ioan Mihaiu
Ioan Mihaiu
20% din sumele atrase la buget prin ştergerea penalităţilor sunt din Bihor.

Judeţul Bihor se află pe primul loc pe ţară după penalităţile anulate la sfârşitul anului 2011, dar, mai ales prin valoarea sumelor atrase la bugetul de stat prin aplicarea prevederilor OG 30 din 2011.

Potrivit ANAF, volumul total al debitelor înregistrate până la 31 august 2011 de contribuabilii notificaţi se ridica la 19,42 milioarde de lei. Cei care au reuşit să plătească până la 31 decembrie 2011 întreaga datorie au beneficiat de ştergerea integrală a penalităţilor de întârziere şi a 50% din majorările de întârziere.

În urma notificărilor, peste 6.200 de contribuabili, la nivel naţional, au obţinut decizii de anulare a penalităţilor de întârziere până la începutul lunii ianuarie. Suma totală anulată la plată se cifrează la 24,15 milioane de lei, iar debitul principal, 135,92 milioane de lei.

 Bihorul, fruntea

Cele mai mari datorii la bugetul de stat au fost atrase în judeţul Bihor, în sumă de 10,23 milioane de lei, iar suma recuperată de 29,6 milioane de lei. „Suma reprezintă circa 20% din tot ce s-a achitat la nivel naţional şi, într-adevăr, înseamnă ceva”, este de părere Ioan Mihaiu, directorul executiv al DGFP Bihor.

Modest, acesta spune că totuşi au avut noroc prin faptul că trei firme mari şi-au plătit restanţele către bugetul de stat până la sfârşitul anului 2011.

„Dacă luăm în considerare numărul notificărilor, acesta reprezintă doar 3% din nivelul toatal pe ţară. Noi am avut inspiraţia de a insista pe firme mai mari şi rezultatele se văd”, susţine Ioan Mihaiu.

Contribuabilii cu datorii la bugetul de stat mai au şansa de a scăpa de o parte din penalităţi până la jumătatea anului. „Este vorba de reducerea cu 50% a penalităţilor de întârziere şi de 25% a majorărilor de întârziere aferente obligaţiilor fiscale principale la 31 august 2011”, ne-a informat directorul Fiscului bihorean.

Pentru a beneficia de scutirea de penalităţi, contribuabilii care nu au primit notificări trebuie să depună o cerere la administraţia financiară pentru clarificarea situaţiei. În termen de cinci zile de la depunerea cererii, Finanţele vor comunica contribuabilului situaţia solicitată şi va întocmi borderoul provizoriu de scădere din evidenţa fiscală a obligaţiilor fiscale pentru care se pot acorda reduceri a penalităţilor de întârziere.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !