Bolojan plănuiește o nouă parcare supraterană în Centru

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
16Comentarii
Bolojan plănuiește o nouă parcare supraterană în Centru
Un parcaj suprateran pe un regim de înălțime de maximum 10 metri va fi construit între străzile Iosif Vulcan – Libertății și Aurel Lazăr.

Primarul Ilie Bolojan spune ca nu vor fi demolate case, chiar dacă parcarea și căile de acces vor fi construite în curțile interioare ale clădirilor istorice existente.

Accesul în parcare va fi asigurat din ambele străzi riverane, folosindu-se gangurile existente, anunță primarul. Unul este cel situat pe strada Aurel Lazăr nr. 3, iar din strada Vulcan se au în vedere cel de la casa memorială Iosif Vulcan, respectiv o ieșire pietonală ce va fi transformată într-una rutieră, la nr. 12 de pe strada Vulcan.

Chestionat de redactorul JB&BIHON, primarul Oradiei a admis ca vor fi făcute, totusi, unele exproprieri de terenuri, pe o suprafață estimata la circa 10% din totalul suprafeței pe care se va edifica parcarea.

Intrarea în viitoarea parcare subterană (stânga)

Edilul-sef are deocamdată doar aproximari, atât în privința suprafeței (peste 1.000 mp, circa o treime din suprafața parking-ului din spatele Tribunalului), a prețului (300 euro/mp) cât și în privința finalizării investiției. Pana la primăvară ar trebui realizat studiul de fezabilitate. Parcajul va fi finanțat din bugetul local, Primaria contractand un credit pentru noile investiții, ce includ și pasajul cu patru benzi de pe centura, de la intersecția cu strada Universității (lângă cimitir).

Parcajul suprateran va fi realizatt abia după ce pe străzile adiacente, Aurel Lazăr și Iosif Vulcan vor dispărea locurile de parcare. Primarul anunță planuri de pietonalizare masiva a zonei. „Va fi probabil un an de zile de tensiuni, din cauza locurilor de parcare mai puține”, prefigurează primarul anul 2018.

23134794_10214821831769538_99042693_o

De la primăvară va fi extins trotuarul pe strada Iosif Vulcan și va fi amenajata o pista de biciclete, între restaurantul Oradea și Casa Darvas, în detrimentul locurilor de parcare. De asemenea, Strada Aurel Lazăr va fi pietonalizata.

Alte proiecte blocate Primăria Oradea a realizat deja două parkinguri supraetajate în Oradea, una în spatele Palatului de Justiţie şi una lângă Piaţa Rogerius.

De ani de zile municipalitatea se chinuie să realizeze parcarea subterană din strada Independenţei, de sub nivelul râului Crişul Repede, pentru care şantierul a fost redeschis astă-vară.

De asemenea, administraţia Bolojan are alte două parcaje blocate în proiect, din mandatele precedente. Unul ce ar urma să demoleze baza de tenis Voinţa, însă pentru care are nevoie de aprobări speciale, din cauza proximităţii faţă de clădirea-monument istoric a Colegiului Naţional Mihai Eminescu.

Cealaltă parcare ar urma realizată în curtea interioară a Primăriei, proiect pentru care iniţial ar fi trebuit demolată cantina Primăriei, cu ieşire pe strada Primăriei. Parcarea cu intrare din străzile Vulcan – Lazăr ar fi situată la o distanţă pietonală de doar 700 de metri de parkingul din spatele Palatului de Justiţie şi la o distanţă rutieră de 1 kilometru de acelaşi obiectiv.16Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor