Brancusienii si-au onorat mentorul semi-francez

De Cristian Horgoș
Au vizionat şi filme franceze
Au vizionat şi filme franceze
Aşa cum Franţa l-a adoptat pe Brâncuşi, şi liceenii orădeni i-au primit în suflete pe Asterix şi Obelix.

Elevii Colegiului Tehnic „Constantin Brâncuşi” Oradea au marcat Ziua Francofoniei participând la activitatea organizată, săptămâna trecută, de profesoarele Butaru Cecilia şi Dragian Ana.

Activitatea a debutat cu un moment informativ privind simbolistica şi importanţa zilei pentru ţările în care se vorbeşte sau se studiază limba franceză. Astfel, Francofonia înseamnă pace, înţelegere şi toleranţă şi are ca obiective: promovarea limbii franceze, susţinerea educaţiei, formării, dezvoltarea cooperării în serviciul dezvoltării durabile şi solidarităţii.

Francofonia înseamnă să aparţii aceleiaşi comunităţi şi să împărtăşeşti valorile culturale, ştiinţifice, economice.

În cifre, spaţiul farncofon înseamnă peste 220 milioane de oameni, în jur de 900.000 profesori de limba franceză şi 75 de state şi guverne membre ale OIF. În plus, în Uniunea Europeană, franceza este a doua limbă utilizată (19%), după engleza (41%), însă în faţa Germaniei (10%) şi a limbii spaniole (7%), conform datelor publicate pe 20mars. francophonie.org, site-ul dedicat Zilei Internaţionale a Francofoniei.

Asterix şi Obelix

Momentul cel mai aşteptat şi mai savurat de liceenii brâncuşieni a fost cel de vizionare a unui film de referinţă pentru cinematografia franceză «Asterix şi Obelix».

„Elevii au primit cu entuziasm filmul remarcând cu încântare că francezii sunt maeştri în ale comediei. La sfârşit au exclamat cu zâmbetul pe buze «Vive la France, Vive la Roumanie» ca un slogan al prieteniei între cele două ţări”, a mai transmis directorul Colegiului, prof. Daniela Vîlceanu.

Taguri: ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !