Bunuri distruse de flăcări

De Alexandra Lăzureanu
Bunuri distruse de flăcări
Două locuinţe au luat foc la începutul acestei săptămâni, dar din fericire nicio persoană un a fost rănită în timpul incendiilor.

Luni, între orele 16:10 – 16:45, echipajele de pompieri militari ale Detaşamentului Marghita, în cooperare cu Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă Derna şi Popeşti, au acţionat pentru stingerea unui incendiu produs la o locuinţă situată în localitatea Derna. Evenimentul, generat cel mai probabil de un conductor electric defect, s-a soldat cu pagube materiale constând în elemente de mobilier de bucătărie, o uşă şi materiale textile. În cursul nopţii de luni spre marţi, 14 ianuarie a.c., în jurul orei 1:40, pompierii militari din cadrul Secţiei Beiuş au intervenit cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o locuinţă din localitatea Ogeşti, comuna Sâmbăta. La sosirea forţelor de intervenţie flăcările se manifestau în dormitorul casei, existând posibilitatea extinderii acestora la întreaga locuinţă. Echipajele de pompieri militari au localizat şi lichidat incendiul în limitele găsite, împiedicând propagarea acestuia şi limitând pagubele la o canapea şi aproximativ nouă metri pătraţi tavan din lemn. Cercetările efectuate au indicat drept cauză probabilă a evenimentului, un burlan de fum neprotejat termic faţă de materialele combustibile. Din fericire, nu au existat persoane rănite.

Reguli împotriva incendiilor

În scopul preîntâmpinării unor astfel de evenimente, ce se pot solda cu mari pagube materiale ori chiar pierderi de vieţi omeneşti, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor reaminteşte cetăţenilor regulile şi măsurile de apărare împotriva incendiilor specifice sezonului rece: astfel, sobele folosite pentru încălzit pe timp de iarnă şi cele folosite pentru preparatul hranei, trebuie să aibă coşuri pentru evacuarea fumului executate din cărămidă, pe fundaţie proprie. La trecerea prin planşee executate din lemn sau alte materiale combustibile, pereţii coşului de evacuare trebuie să aibă grosimea de minim 25 cm. Pe porţiunea din spaţiul podului, coşurile vor fi tencuite şi văruite. „O problemă aparte o constituie sobele metalice (fără acumulare de căldură)” spune locotenent Camelia Roşca, ofiţerul de presă al ISU Crişana. Acestea vor fi amplasate pe un postament izolator din cărămidă. Atât sobele metalice cât şi burlanele, se vor amplasa la distanţa de cel puţin un metru faţă de pereţii construiţi din lemn, uşi şi alte elemente care se pot aprinde cu uşurinţă. Burlanele sobelor metalice folosite pentru încălzire, nu vor fi scoase prin planşee şi acoperişuri combustibile, ci vor fi racordate în mod obligatoriu la coşuri din zidărie de cărămidă. Coşurile, indiferent de construcţia lor, se vor curăţa periodic de depunerile de zgură Pentru sobele care funcţionează pe bază de combustibil solid, în faţa uşilor de alimentare, se fixează o tablă metalică cu dimensiunile de 50 x 70 cm pentru protejarea pardoselii combustibile. „Important de reţinut este ca focul să nu fie aprins în sobe cu ajutorul lichidelor inflamabile, acestea trebuie sa fie supravegheate pe timpul utilizării, iar jarul şi cenuşa să fie aruncate în gropi special amenajate” punctează locotenent Roşca.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !