Călin Pop a împlinit un vis

De Camelia Busu
Reactualizat la:
Călin Pop şi-a lansat primul album solo
Călin Pop şi-a lansat primul album solo
Cu piese scrise de-a lungul anilor, albumul solo „Undeva” a fost lansat sâmbătă, la Oradea.

N-a fost o simplă lansare de album. Chiar dacă este vorba de Călin Pop, vocea şi liderul trupei Celelalte Cuvinte, „Undeva” a fost un debut ţinând cont că este primul album solo al artistului. Iar lansarea materialului discografic a coincis cu întâlnirea de 35 de ani a foştilor elevi gojdişti, absolvenţi ai promoţiei 1979, promoţie din care face parte şi Călin Pop. O dublă sărbătoare care a debutat cu interpretarea a două piese de pe album, „La fereastră” şi „Undeva”.

„Mi-am realizat visul din vremea când eram copil, acela de a mă înregistra de pe un casetofon pe altul cu vocea şi chitara. Albumul a apărut din întâmplare. Piesele au ajuns de la Florian Lungu (n.r. – muzicolog, realizator şi prezentator de emisiuni de jazz, la radio şi televiziune) la Soft Records, o casă de discuri ce îşi alege artiştii pe baza unor criterii care încep să apună. Şi asta a fost tot”, mărturiseşte artistul. „De ce se numeşte ‘Undeva’? De ce nu! Este piesa cu mesaj reprezentativ, care reuneşte toate stările de pe acest album.”

Lulu Cremeneanu, amfitrionul evenimentului, ce a avut loc sâmbătă, la Night Club Hotel Continental, a fost unul dintre prietenii care a ascultat piesele în premieră absolută şi care a încercat să îl convingă să nu ţină compoziţiile numai pentru el. „Albumul este divers, o multitudine de sentimente şi trăiri. Călin Pop are multe mijloace să se exprime. Compune piese de drag, de nostalgie cu aceeaşi puritate a adolescentului. N-a vrut să facă nicio lansare a albumului. „Undeva” s-a născut aproape împotriva dorinţei autorului”, spune omul de radio Lulu Cremeneanu.

Sunt 15 piese, din care două sunt instrumentale. Mai întâi sunt amintirile unui suflet rănit din vremea când visa cu ochii deschişi, poze din sertarul vechi ce trezesc nostalgii. „Toate s-au dus ca un apus / Toate s-au stins, nu s-au mai aprins…”. Şi apoi un gust amar. Undeva… Şi-apoi revolta. „Sărmană ţară, toţi te-au golit, / Te-au stors cu totul, te-au terfelit, / Nu le pasă de nimic.” O lume „atât de tristă, fadă, egoistă”. „De azi am început să obosesc / Să nu-nţeleg, să nu mai cred / Că mai există oameni buni / Fără ură şi minciuni… „ Şi totuşi. Dezamăgit şi revoltat pe o societate cu scara valorilor răsturnată, un baladist convins, atunci când a fost întrebat în ce epocă ar fi dorit să se nască, artistul a răspuns: „Sunt un caracter ‘rock’. Dacă nu mă năşteam în perioada în care m-am născut, acest album nu ar mai fi apărut. Am prins şi „înainte” şi „după”. E bine că m-am născut când m-am născut. Ne-am ţinut vii în sufletele oamenilor şi nu ne-am racordat la modă”.

„Vinovat” de organizarea acestei lansări, Florin Budeu a dezvăluit că un concert de lansare a albumului „Undeva” va avea loc în cadrul Toamnei Orădene. Suficient timp pentru fani şi prieteni să asculte piesele şi să reţină versurile pentru a putea fi o singură voce.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !