Campanie globală pentru educaţie

De Crina Dobocan
Susţin accesul la educaţie al copiilor cu dizabilităţi
Susţin accesul la educaţie al copiilor cu dizabilităţi
În cadrul campaniei, la Oradea, s-a discutat despre accesul la o educaţie de calitate a copiilor cu dizabilităţi.

Şcoala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” s-a alăturat Campaniei Globale pentru Educaţiei din anul 2014. Sub sloganul „Egalitate de drepturi! Egalitate de șanse!”, Campania Globală pentru Educație a avut ca temă de interes accesul la o educație de calitate pentru copiii cu dizabilități.

În perioada 5 – 11 mai, în mii de şcoli din peste 100 de ţări din lume, s-a derulat Săptămâna Globală de Acţiune. Şi în Şcoala „Dimitrie Cantemir” din Oradea au avut loc activităţi prin care elevii, profesorii şi invitaţii lor au încercat să atragă atenția opiniei publice și factorilor de decizie asupra faptului că dreptul la educație aparține fiecărui copil și dizabilitatea nu trebuie să reprezinte o barieră. Invitatii la activitatea Şcolii „Dimitrie Cantemir” au fost inspectorul de specialitate Florin Negruţiu şi psihologul Alin Creţu, membru al Colegiului Psihologilor din România și al Federației Române de Psihoterapie.

Probleme identificate

Directorul unităţii de învăţământ, prof. Viorica Popa, şi adjunctul său, prof. Maria Bauman, dar şi cadrele didactice implicate în derularea activităţilor, precum şi elevii şcolii, au susţinut importanţa educaţiei pentru integrarea în şcolile de masă şi în societate a copiilor cu dizabilităţi şi au discutat problema fondurilor necesare accesibilizării instituţiilor furnizoare de educaţie pentru a asigura accesul copiilor cu dizabilităţi, precum şi formarea cadrelor didactice specializate pentru a se ocupa în şcolile de masă de aceşti copii.

La rândul său, inspectorul Florin Negruţiu, a vorbit copiilor şi profesorilor prezenţi despre importanţa mentalităţii societăţii, pe lângă legislaţia în vigoare care prevede dreptul la educaţie a acestor copii. Pe de altă parte, psihologul Alin Creţu a aplicat elemente de psihodramă pentru a-i ajuta pe elevi să înţeleagă modul de viaţă al copiilor cu dizabilităţi şi importanţa ajutorului dat în momentele cheie ale vieţii.

„Campania se desfăşoară anual la nivel mondial, fiind susţinută de o coaliţie de organizaţii neguvernamentale, sindicate şi grupuri de cetăţeni din întreaga lume. Prin intermediul acestei campanii, se doreşte să se atragă atenţia liderilor de opinie şi autorităţilor cu privire la faptul că trebuie să acționeze eficient şi acum pentru a opri marginalizarea copiilor cu dizabilități, pentru a le asigura dreptul la educaţie”, a declarat prof. Diana Nichita, coordonatorul Campaniei Globale pentru Educaţie la nivelul Şcolii Gimnaziale „Dimitrie Cantemir”.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !