Campionat European de rodeo in Baile Felix

De Cristian Horgoș
Reactualizat la:
11Comentarii
Campionat European de rodeo in Baile Felix
Vasile Eder, artizan al turneului de rodeo din Felix, recunoaşte că se aşteaptă la accidentări: „e inevitabil!”

Centrul de echitaţie din Băile Felix va găzdui, pe 10 şi 11 august, a V-a ediţie a Campionatului European de Rodeo pe tauri. Concursul organizat sub egida unei Federaţii de profil din Ungaria se va desfăşura în premieră în România, prin implicarea „Eder Events” Oradea. Pentru explicaţii l-am solicitat pe managerul Vasile Eder ca organizator al etapei incluse în caldendarului concursului tutelat de Federaţia de profil din Ungaria.

„Precis vor fi accidentări, e inevitabil la competiţii. Concurenţii sunt conştienţi de riscuri, dar practică acest sport din pasiune şi dau fără ezitare de declaraţie pe proprie răspundere înainte de a intra în ring. Că ştiu la ce riscuri mortale se expun o dovedeşte şi protocolul de la startul fiecărui turneu, când riderii se adună într-un cerc, pentru o rugăciune. Sigur însă că sunt sportivi profesionişti, antrenaţi special pentru aşa ceva încă de mici. Practic, sunt ca şi nişte cascadori. Atât ei cât şi aşa-numiţii clovni care sar în ajutorul călăreţului aruncat la pământ”, ne-a introdus în «atmosferă» orădeanul Vasile Eder, membru şi el a unei familii pasionate de sporturi bărbăteşti, din care se remarcă Alexandru Eder fost multiplu campion naţional la lupte libere.

clovn2

Dealtfel, pericolul competiţional e motivul pentru care la ediţia 2013 vor concura rideri din Ungaria, Slovacia, Cehia, Polonia, Austria şi SUA, dar niciun rider român.

Rider român, poate din 2014

„Încă nu este posibil să avem niciun concurent din România. Eu m-aş fi bucurat cel mai mult şi fiindcă ar fi fost mult mai palpitant. Aveam câteva solicitări, dar riscul e prea mare şi trebuie şi aprobări speciale. Riderii de competiţie trebuie să primească acordul Federaţiei din Ungaria, în urma unor pregătiri şi examene serioase. Abia apoi pot participa la turnee de rodeo oriunde în lume. Să sperăm că acest sport spectaculos va prinde şi la noi, câtă vreme suntem cunoscuţi din vechime ca un popor cu păstori vrednici”, ne-a explicat Vasile Eder.

Managerul orădean ne-a schiţat şi câteva reguli de concurs.

„Taurii se trag la sorţi. Astfel, dintr-o pălărie de cowboy, concurenţii extrag câte un bileţel cu numele celor zece tauri. Interesant e că cei cinci arbitri punctează şi taurii într-un clasament după cât de violenţi şi după ce mişcări fac. Pentru rideri e suficient să reziste opt secunde pe taur, dar foarte puţini reuşesc. Ordinea riderilor se face după cât rezistă pe taur dar şi după tehnica ce o arată arbitrilor”, mai spune Vasile Eder.

De ce în Băile Felix

L-am mai întrebat pe organizatorul local de ce a ales Băile Felix şi nu Oradea.

„Sunt mai multe motive, începând de la cazarea delegaţiilor din străinătate. Apoi, fiind vorba de luna august, cea a concediilor, am socotit că vor fi mai mulţi oameni cu timp liber în Băile Felix decât în Oradea. Oricum, orădenii sunt obişnuiţi să meargă în week-end în Felix pe când turiştii din Băi vin mai greu în Oradea. Vor fi parade foarte frumoase, ar fi fost păcat să nu fie şi privitori pe măsură… Iar nu în ultimul rând, e nevoie de un spaţiu mare, cu pământ care poate fi sfărâmat de copitele taurilor. În Oradea nu am fi găsit un loc cât de cât accesibil decât în zona neamenajată din Şanţul Cetăţii. Dar spaţiul nu era suficient şi ar fi trebuit şi aprobări mai grue de obţinut. La centrul de echitaţie din Băile Felix e foarte bine”, ne-a răspuns Vasile Eder.

Mai notăm că etapa românească a Campionatului European de Rodeo este a treia din acest an. Primele două s-au desfăşurat în Ungaria, pe 26/27 aprilie şi 13 iulie, iar a patra etapă va fi pe 20 august, tot în Ungaria.

Biletele se pot cumpara de la fata locului in zilele evenimentului, in Baile Felix de la chioschul amplasat langa Lacul cu Nuferi si online de pe www.bilete.ro Pretul unui bilet este de 35 de lei la general iar un bilet cu loc in tribuna va costa 85 de lei. Copii pana la 12 ani, insotiti de un parinte, vor avea intrarea gratuita. 

Program Campionatul European de rodeo

Sâmbătă 10 august

14:00 Deschiderea oficială a evenimentului

14:30 Western Feeling – spectacol de dans prezentat de trupa Rodeo Girls

15:00 Bike rodeo – demonstratie Pro Bikers Oradea

15:30 Concert Serby

17:00 Concert Desperado

18:30 Western Cocktail prezentat de Grande

19:00 Desfășurarea competiției de rodeo

20:30 Discotecă western animată de Rodeo Girls

Duminică 11 august

14:00 Concurs de aruncat lasoul pentru copii 

15:00 Concert Serby

16:30 Western Feeling – spectacol de dans prezentat de trupa Rodeo Girls

17:oo Miss Rodeo 2013

18:00 Western Cocktail prezentat de Grande

18:30 FINALA campionatului de rodeo

20:00 Festivitatea de premiere a Campionatului European de rodeo

20:30 Concert Desperado

22:00 Artificii11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor