Case demolate pentru locuri de parcare – episodul Nufărul

De Cristina Ghilea
86Comentarii
FOTOl PMO
FOTOl PMO
Un trend definitoriu pentru comunism, demolarea de case private pentru a face loc blocurilor, e continuat şi adaptat de administraţia Bolojan: casele se demolează pentru a face loc maşinilor celor care stau la bloc.

Deşi „faultat” luna trecută de Autoritatea de Management (AM) în ceea ce priveşte grantul european, proiectul de reamanejare a bulevardului Nufărul merge înainte, pe fonduri locale. Primarul Ilie Bolojan a anunţat că Primăria a decis să asume finanţarea lucrării pe bugetul local, în urma unei analize a modului în care decurge absorbţia de fonduri la nivel naţional.

Mai exact, edilul mizează pe faptul că lentoarea cu care primăriile şi consiliile judeţene din ţară cheltuie banii europeni, va face AM să aloce fonduri proiectelor care au trecut de toate etapele aprobării dar au fost tăiate la finanţare pe ultima sută de metri. Asta ca să evite un grad de absorbţie scăzut.
Noutatea conţine, de fapt, două veşti: bulevardul va intra în şantier şi, ca urmare, aproximativ 20 de case vor fi puse la pământ pentru a muta în curtea blocurilor locurile de parcare care acum sunt aliniate pe trotuare, de-a lungul liniei de tramvai.

Lucrările, în primăvară

„În ceea ce priveşte bulevardul Nufărul – Cantemir, în afară de reabilitarea drumului, a liniei de tramvai, a stâlpilor de iluminat şi tot ce înseamnă acest bulevard, o măsură care a asigurat finanţarea proiectului din bani europeni este amenajarea de piste de biciclişti şi a unor alei pietonale care presupun dezafectarea locurilor de parcare situate în dreapta liniei de tramvai, spre ieşirea din oraş spre Felix. Prin urmare, acest proiect presupune şi relocarea parcărilor în spatele blocurilor”, spune edilul.

Graficul proiectului cere ca proiectul tehnic al lucrării să fie predat anul acesta, la finalul lunii octombrie, licitaţia pentru executant să fie gata în această iarnă, pentru ca lucrările să înceapă la primăvară.
„Până la finalul anului 2021 tot bulevardul ar urma să fie reabilitat, inclusiv zonele laterale”, a precizat primarul.

Cu expropriere

Proiectul se numeşte „Creşterea mobilităţii urbane din zona Nufărul – Cantemir”, a fost finanţat pe axa Mobilitate Urbană, are costul total eligibil estimat la peste 53 milioane lei. După cum îi spune şi numele, este destinat să favorizeze transportul în comun şi deplasarea pe bicicletă în defavoarea traficului rutier. Ca urmare, locurile de parcare liniate pe trotuar, de-a lungul căii ferate, vor fi dezafectate şi terenul rezultat va deveni pistă velo şi spaţiu pietonal, umbrit de copaci, dă asigurări edilul.

„Vom derula nişte proceduri de expropriere, care se vor face în două etape. Este corect să îi informăm pe cetăţeni cu un an de zile înainte. În septembrie 2020, va fi prima expropriere, o vom demara de anul acesta. Banii vor intra în conturile cetăţenilor la începutul anului viitor şi oamenii vor avea cel puţin şase luni de zile să se relocheze, să cumpere alte proprietăţi”, zice Bolojan. „A doua etapă de expropriere va fi la începutul verii 2021, astfel încât până la finalul anului, în paralel cu terminarea lucrărilor la bulevard, să putem amenaja acele spaţii de parcare şi zonele verzi”, mai zice primarul.

Sunt vizate în jur de 20 de case, care vor avea soarta celor de pe Calea Aradului, demolate pentru a face loc de parcări pentru maşinile celor din blocurile vecine.

 86Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor