bihon.ro Web analytics

Case demolate pentru locuri de parcare - episodul Nufărul

Case demolate pentru locuri de parcare - episodul Nufărul

Un trend definitoriu pentru comunism, demolarea de case private pentru a face loc blocurilor, e continuat şi adaptat de administraţia Bolojan: casele se demolează pentru a face loc maşinilor celor care stau la bloc.
Scris de Demian - Un trend definitoriu pentru comunism, demolarea de case private pentru a face loc blocurilor, e continuat şi adaptat de administraţia Bolojan: casele se demolează pentru a face loc maşinilor celor care stau la bloc.

Deşi „faultat” luna trecută de Autoritatea de Management (AM) în ceea ce priveşte grantul european, proiectul de reamanejare a bulevardului Nufărul merge înainte, pe fonduri locale. Primarul Ilie Bolojan a anunţat că Primăria a decis să asume finanţarea lucrării pe bugetul local, în urma unei analize a modului în care decurge absorbţia de fonduri la nivel naţional.

Mai exact, edilul mizează pe faptul că lentoarea cu care primăriile şi consiliile judeţene din ţară cheltuie banii europeni, va face AM să aloce fonduri proiectelor care au trecut de toate etapele aprobării dar au fost tăiate la finanţare pe ultima sută de metri. Asta ca să evite un grad de absorbţie scăzut.
Noutatea conţine, de fapt, două veşti: bulevardul va intra în şantier şi, ca urmare, aproximativ 20 de case vor fi puse la pământ pentru a muta în curtea blocurilor locurile de parcare care acum sunt aliniate pe trotuare, de-a lungul liniei de tramvai.

Lucrările, în primăvară

„În ceea ce priveşte bulevardul Nufărul – Cantemir, în afară de reabilitarea drumului, a liniei de tramvai, a stâlpilor de iluminat şi tot ce înseamnă acest bulevard, o măsură care a asigurat finanţarea proiectului din bani europeni este amenajarea de piste de biciclişti şi a unor alei pietonale care presupun dezafectarea locurilor de parcare situate în dreapta liniei de tramvai, spre ieşirea din oraş spre Felix. Prin urmare, acest proiect presupune şi relocarea parcărilor în spatele blocurilor”, spune edilul.

Graficul proiectului cere ca proiectul tehnic al lucrării să fie predat anul acesta, la finalul lunii octombrie, licitaţia pentru executant să fie gata în această iarnă, pentru ca lucrările să înceapă la primăvară.
„Până la finalul anului 2021 tot bulevardul ar urma să fie reabilitat, inclusiv zonele laterale”, a precizat primarul.

Cu expropriere

Proiectul se numeşte „Creşterea mobilităţii urbane din zona Nufărul – Cantemir”, a fost finanţat pe axa Mobilitate Urbană, are costul total eligibil estimat la peste 53 milioane lei. După cum îi spune şi numele, este destinat să favorizeze transportul în comun şi deplasarea pe bicicletă în defavoarea traficului rutier. Ca urmare, locurile de parcare liniate pe trotuar, de-a lungul căii ferate, vor fi dezafectate şi terenul rezultat va deveni pistă velo şi spaţiu pietonal, umbrit de copaci, dă asigurări edilul.

„Vom derula nişte proceduri de expropriere, care se vor face în două etape. Este corect să îi informăm pe cetăţeni cu un an de zile înainte. În septembrie 2020, va fi prima expropriere, o vom demara de anul acesta. Banii vor intra în conturile cetăţenilor la începutul anului viitor şi oamenii vor avea cel puţin şase luni de zile să se relocheze, să cumpere alte proprietăţi”, zice Bolojan. „A doua etapă de expropriere va fi la începutul verii 2021, astfel încât până la finalul anului, în paralel cu terminarea lucrărilor la bulevard, să putem amenaja acele spaţii de parcare şi zonele verzi”, mai zice primarul.

Sunt vizate în jur de 20 de case, care vor avea soarta celor de pe Calea Aradului, demolate pentru a face loc de parcări pentru maşinile celor din blocurile vecine.

 

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Testele rapide, livrate școlilor cu o întârziere de 4 săptămâni
  Ministerul Educației a distribuit în școli peste 10,5 milioane de teste rapide pentru depistarea Covid 19. Acestea au fost distribuite deja școlilor.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Sărbătoare cu defilare, dar fără Hora Unirii
  Câteva sute de orădeni au participat ieri la ceremonia prilejuită de sărbătorirea a 163 de ani de la Unirea Principatelor Române.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Omagiu adus eroilor din Apuseni, la 8 ani de la tragedia aviatică
  Membrii West Alpine Off Road au depus flori, au aprins lumânări și s-au rugat în locul în care și-au pierdut viața pilotul Adrian Iovan și studenta Aurelia Ion.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Descoperire șocantă în Bihor: Bărbat dispărut în primăvara anului trecut, găsit spânzurat într-o pădure
  Cadavrul bărbatului a fost descoperit luni după-masă, într-o pădure de pe raza localității bihorene Butani, comuna Măgești. Doi săteni care treceau prin zonă l-au observat și au anunțat autoritățile. 1

  România

  George Simion, stropit cu cerneală la Iași, în Piața Unirii. Manifestanți cu pancarte „AUR și Șoșoacă nu reprezintă Iașiul”
  Cu prilejul Zilei Unirii, în centrul Iașului s-au strâns sute de oameni - unii susținători AUR, alți contestatari ai Alianței pentru Unirea Românilor. Liderul formațiunii politice, George Simion, prezent la Iași, a fost stropit pe față și haine cu cerneală. 10

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  13 din 17 bănci comerciale vând euro cu peste 5 lei
  Lovitură pentru români chiar în zi de sărbătoare. Treisprezece din cele șaptesprezece bănci comerciale vând euro cu peste 5 lei.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.