Centru de informare pentru straini la Oradea

De Dan Birta
2Comentarii
Marcela Tomuţa
Marcela Tomuţa
Migranţii beneficiază de o serie de consiliere şi sprijin pentru accesarea pieţei muncii şi serviciilor medicale.

Începând cu luna august 2012, în Oradea funcţionează un Centru de Informare şi Consiliere adresat cetăţenilor străini cu drept de şedere în România. „În cadrul acestuia, cetăţenii străini se pot informa de la consilieri cu privire la drepturile pe care le au şi serviciile de care pot beneficia în ţara noastră”, ne-a informat Marcela Tomuţa, asistent social în cadrul centrului.

Consiliere şi sprijin

Centrul oferă migranţilor consiliere şi sprijin pentru facilitarea accesului la servicii medicale şi la integrarea în sistemul de asigurări de sănătate. De asemenea, se poate accesa sistemul educaţional din România (înscrierea la şcoală, echivalarea şi recunoaşterea diplomelor etc), dar şi sprijin material/ asistenţă medicală/ asistenţă juridică pentru persoane vulnerabile/ cu nevoi speciale/ aflate în dificultate. Prin intermediul centrului, migranţii pot accesa mai uşor piaţa muncii din România. Prin intermediul centrului migranţii sunt ajutaţi pentru soluţionarea diverselor situaţii cu care se confruntă în România precum: găsirea unei locuinţe, înscrierea la facultăţi şi cursuri, înscrierea copiilor la şcoală sau la grădiniţă sau deschiderea/ închiderea unui cont bancar etc.

„Toate activităţile desfăşurate de către personalul centrului au ca scop creşterea şanselor de integrare şi asigurarea autosusţinerii străinilor în societatea românescă”, a precizat Marcela Tomuţa.

Centrul de Informare a Străinilor Oradea funcţionează în cadrul biroului Asociaţiei Filantropia Oradea, str. Ady Endre nr. 26, ap. 8 A.

Centrul de Informare a fost înfiinţat prin proiectul „Coordonarea naţională a acţiunii de integrare a resortisanţilor ţărilor terţe (RTT) în România”, derulat de Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), Biroul în România, în perioada august 2012-iunie 2013. Proiectul este implementat în parteneriat cu Asociaţia Serviciul Apel şi beneficiază de finanţare din partea Uniunii Europene prin intermediul Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI) – Ministerul Administraţiei şi Internelor, în cadrul Fondului European de Integrare a resortisanţilor ţărilor terţe, Programul Anual 2011.

 2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor