Centrul Cultural Ady, exploatat politic

De Călin Corpaş
Csomortanyi, Szilagyi şi Zlatyko întreabă unde au dispărut milioanele de forinţi
Csomortanyi, Szilagyi şi Zlatyko întreabă unde au dispărut milioanele de forinţi
Reprezentanţii Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) au lansat marti un şir de acuzaţii la adresa UDMR.

Motivul: Centrul Cultural Ady, de lângă Ştrandul Municipal, este scos la licitaţie de Primăria Oradea, din cauză că Fundaţia Mecena – cea care administrează imobilul – condusă de lideri ai UDMR, nu a plătit către municipalitate impozit pe teren şi pe imobil de şase ani încoace!

Aceasta în condiţiile în care, arată Szilagy Zsolt, Csomortanyi Istvan şi Zlatyko Gyula, în acel imobil s-au desfăşurat activităţi aducătoare de profit. Mai puţin activităţi dedicate poetului Ady Endre sau alte evenimente culturale, susţin ei. „Această clădire a fost menită pentru a fi un centru cultural. Însă în această clădire niciodată nu s-a servit cultura maghiară. Au fost şedinţe de partid, a fost folosită ca sală de nunţi contra-cost, chiar şi o sectă religioasă, Adunarea Credinţei, a folosit această locaţie ca şi loc pentru slujbe. Este un caz revoltător, suntem curioşi dacă va avea urmări”, a declarat Csomortanyi. Şi vicepreşedintele PPMT, Szilagyi Zsolt acuză faptul că, deşi Centrul a fost realizat din bani publici primiţi din Ungaria, Fundaţia Mecena a realizat venituri private.

Szilayi a arătat că grantul pentru realizarea Centrului a fost primit în 2003, fiind vorba despre aproximativ 1,2 – 1,3 milioane de euro (320 milioane de forinţi). El spune că guvernul socialist ungar de atunci a acordat prima tranşă de bani – 70 milioane de forinţi – fără proiect şi studiu de fezabilitate!

„Biro avea informaţii”

În ciuda banilor daţi atunci de guvernul de la Budapesta pentru proiectul orădean, Primăria Oradea scoate acum la licitaţie clădirea pentru doar 200.000 euro. „Ne punem întrebarea: unde au dispărut 1 milion de euro şi le cerem liderilor UDMR, dlui Kiss, dnei Biro, dlui Szabo şi dlui Lakatos (Szilagyi pronunţă cu accent românesc: «Lăcătuş») Petru, care sunt răspunzători de acest eşec, să facă public costul real al construcţiei clădirii care se află în spatele nostru. Să facă public unde au dispărut diferenţele!”, cere Szilagyi, care nu crede că Fundaţia Mecena şi UDMR au uitat, pur şi simplu, să plătească impozitele locale. „Toată chestiunea este foarte dubioasă, pentru că o investiţie din bani publici poate ajunge în mâini private. Aici se va construi un parc de distracţii, un aquapark modern, iar valoarea acestui teren şi a clădirii în perspectiva acestei investiţii mari se ridică la o cotă mult mai mare”, a spus Szilagyi, adăugând că se aşteaptă la „o şmecherie”. Eventual un tun imobiliar? „Eu nu acuz pe nimeni, dar există posibilitatea, datorită faptului că nu-mi închipui cum ei nu au avut banii şase ani, ca să plătească aceste taxe. Doamna viceprimăriţă Biro Rozalia avea informaţii din prima mână că fundaţia în care ea este membră a conducerii nu plăteşte impozite pentru Primăria pe care o conduce ea. Lucrurile sunt foarte dubioase”, crede vicepreşedintele PPMT – partid al cărui părinte spiritual este vechiul adversar al UDMR, Tokes Laszlo.

Szilagyi a ţinut să întrebe, prin intermediul presei, dacă licitaţia organizată de Primărie pentru vinderea Centrului Ady are legătură cu faptul că UDMR ar fi invitat la Oradea, săptămâna trecută, mai mult foşti miniştri socialişti sau liberali maghiari: fostul prim-ministru Bajnai Gordon, fostul ministru de Interne Kuncze Gabor şi fostul ministru de Extene, Kovacs Laszlo. „Oare despre ce au discutat? Oare au discutat despre acest lucru?”, se întreabă Szilagyi.

Marti, liderii UDMR Bihor nu au putut fi contactaţi.

Fundaţia Mecena invoca diferente de interpretare fiscala

 

 

Taguri: , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !