Centrul de Cercetare a Istoriei Evreilor Eva Heyman, inaugurat luni

Centrul de Cercetare a Istoriei Evreilor Eva Heyman, inaugurat luni
Înfiinţarea Centrului a fost aprobată în Senatul Universităţii din Oradea, la sfârşitul anului 2011.

Universitatea din Oradea va inaugura luni, 6 februarie, de la ora 11:00, Centrul de Cercetare a Istoriei Evreilor “Eva Heyman”.

Prin acest Centru, fondatorii lui şi-au propus să efectueze investigaţii bibliografice şi arhivistice în ţară şi străinătate pentru a realiza o bibliografie cuprinzătoare asupra istoriei evreilor din partea de nord-vest a României (Bihor, Satu-Mare şi Maramureş). O altă misiune a Centrului este găsirea de informaţii inedite despre aspectele diverse ale acesteia, în vederea publicării.

Domeniile de interes ale Centrului sunt: Holocaustul (din anul 1944) în Transilvania de Nord, acţiunile de salvare de la moarte a evreilor aflaţi (în anul 1944) pe teritoriul Ungariei şi al Transilvaniei de Nord, editarea unor lucrări ale memorialiştilor şi istoricilor care se referă la evenimentele din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, aspecte ale istoriei evreilor din nord-vestul României, în conexiune cu istoria locuitorilor din această parte a ţării.

Centrul a fost constituit în memoria unei fetiţe evreice de 13 ani, Eva Heyman, care a murit în camerele de gazare de la Auschwitz-Birkenau şi care a lăsat un jurnal impresionant despre unele fapte de un imens tragism din ghetoul orădean, jurnal salvat de menajera familiei.

Inaugurarea Centrului va avea loc în sala Birou-Senat a Universităţii din Oradea (Corp A, Parter), în prezenţa unor profesori universitari, a studenţilor şi a unor personalităţi, printre care şi deputatul Aurel Vainer – reprezentant al minorității evreiești în Parlamentul României şi Felix Koppelmann, preşedintele Comunităţii Evreieşti din Oradea.

Tot luni, va fi lansat şi volumul „Contribuţia evreilor la dezvoltarea urbană din Europa Centrală”, care cuprinde lucrările de la conferinţa internaţională cu acelaşi titlu, organizată la Universitatea din Oradea de profesorul Antonio Faur.

Crina Dobocan

Taguri: ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !