„Centrul nou”, netranşat de şosele

De Cristina Ghilea
23Comentarii
„Centrul nou”, netranşat de şosele
Şi totuşi, se poate! Axa rutieră care iese de pe Podul Ferdinand şi taie Piaţa Unirii spre strada Avram Iancu se va desfiinţa odată cu reamenajarea Pieţei Unirii. Asta după ce, pe durata mai multor dezbateri publice, edilii au apărat „cu unghiile şi cu dinţii” menţinerea acesteia.

Pe lângă culorile mult mai vii ale materialelor propuse, liniile mai „vesele” nu păstrează nimic din organizarea geometrică susţinută anterior de Primărie. După ce edilii au combătut din greu necesitatea spaţiilor înierbate cu argumente gen „Centrul nu e parc” respectiv „Cine vrea verdeaţă, să meargă la ţară”, noul proiect invită orădenii să ia loc pe iarbă, sub arbori, în imediata vecinătate a unora dintre cele mai valoroase monumente arhitecturale. Nu fără sacrificii, însă. Dacă mutarea statuii lui Mihai Viteazul e ca bătută în cuie, de ieri, se ştie că şi statuia lui Emanuil Gojdu va decora Centrul Civic.

Prea gri

Proiectul nou a fost prezentat ieri, de viceprimarul Mircea Mălan şi autorul său, arhiectul Horia Gavriş. „În opinia mea, nu răspundea conceptului de piaţă publică. Apoi, erau mai multe aspecte tehnice, de exemplu, pe mai bine de 20.000 de mp de piatră nu era prevăzut nicăieri un rost de dilarare. Apoi, totul era prevăzut într-o nuanţă de gri-cenuşiu similară cu piatra de pe Republicii. În perioadele de primăvară şi toamnă dar şi iarna, vremea mohorâtă accentuează pesimismul”, zice viceprimarul, argumentând necesitatea schimbării soluţiei.

Modificări

Eliberat de „presiunile rutiere”, impuse iniţial chiar de Primărie, proiectul nou schimbă fundamental circulaţia auto. Accesul maşinilor va fi interzis pe tronsonul biserica Sf. Ladislau – biserica cu Lună. Cele două staţii de tramvai din Centru vor fi mutate în apropierea bisericii Sf. Ladislau şi dispuse „în oglindă”.


3plansa

„Va exista un singur sens de circulaţie care va fi dinspre Podul Ferdinand, prin faţa Primăriei, prin faţa Palatului Episcopal, spre Universitate sau spre stânga (pe str. Traian Moşoiu), două benzi de circulaţie”, explică Mircea Mălan. Şoferii care vin de la Universitate nu vor mai avea acces în Centru. Maşinile vor urma str. Traian Moşoiu, str. Independenţei şi apoi Podul Ferdinand.

Culori calde

Piatra pentru pavaj va fi porfir în nuanţe calde. Proiectul prevede construirea a patru fântâni arteziene din piatră naturală „verde lapponia” şi roşu cărămiziu. Acestea vor delimita un spaţiu circular, plasat undeva în zona Palatului Vulturul Negru, perimetru ce va oferi scena pentru evenimentele majore ale oraşului. Este prevăzut mult mai mult spaţiu verde, dar cu sacrificarea întregii vegetaţii actuale. Viceprimarul zice că perimetrul va fi plantat cu „plante valoroase, care să poată oferi tot anul o privelişte atractivă şi care să nu obtureze priveliştea clădirile din jur, dar să poată da umbră celor care vor să se adăpostească de căldură”, spune Mălan. Gazonul va fi întreţinut prin irigaţie subterană şi nu prin sistemul cu aspersoare.

În dreptul străzii Vasile Alecsandri, planşele relevă o altă amenajare circulară: un ceas solar cu un obelisc la mijloc. În opinia arhitectului Horia Gavriş, este potrivit ca sculptura unui înger să decoreze vârful acestuia.

Iluminat şi sonorizare, incluse

Pentru punerea în valoarea a tabloului central vor fi montate 52 de corpuri de iluminat din fier forjat plus sistemul de iluminat arhitectural.

În plus, piaţa va fi dotată cu un post Trafo special care va fi folosit în exclusivitate pentru necesităţile Pieţei Unirii, se va construi un sistem audio specific pentru toate tipurile de manifestări care vor fi organizate în faţa palatului Vulturul Negru şi va fi instalat şi un sistem de supraveghere video.

Raţiuni profesionale

„Acest proiect îşi doreşte să fie o bucurie a detaliului. Trebuie să fie colorat, să creăm bucuria clădirilor care ne înconjoară”, îşi explică arhitectul Horia Gavriş opţiunile.

Două raţiuni, spun el, i-au condus demersul: unificarea stilurilor multiple şi identificarea personalităţii acestui oraş, unic în Europa prin bogăţia detaliilor. „Am trecut de la Barocul Clădirii Primăriei, la timidele elemente de Secession din ansamblul Duiliu Marcu şi am trecut la Art Nouveau-ul Palatului Vulturul Negru. Proiectul se vrea un elogiu geniului şi veseliei detaliului şi arhitecturii Palatului Vulturul Negru. O replică orizontală a pereţilor Vulturului Negru”, spune arhitectul.

Fără licitaţie

„Nu aveam nici timpul fizic necesar unei licitaţii şi nici nu eram dispuşi să plătim la valoarea unui proiect. Motiv pentru care l-am rugat pe dl. arhitect să devină un bun orădean, deşi este din Cluj, şi să facă acest proiect în limita sumei de 15.000 de euro, pentru a i-l putea încredinţa direct”, explică viceprimarul.

Reamenajarea Pieţei Unirii se face în contul unui proiect cu finanţare europeană în valoare de 4.261.026 euro, din care 550.000 euro reperezintă contribuţia oraşului. Proiectarea a fost licitată iniţial, pentru 70.000 de euro, dar executantul a restituit banii oraşului. Următorul pas în implementarea proiectului este licitarea execuţiei iar apoi, punerea în operă trebuie finalizată până la finalul anului viitor.

 

Taguri: , ,


23Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor