bihon.ro Web analytics

„Centrul nou”, netranşat de şosele

Şi totuşi, se poate! Axa rutieră care iese de pe Podul Ferdinand şi taie Piaţa Unirii spre strada Avram Iancu se va desfiinţa odată cu reamenajarea Pieţei Unirii. Asta după ce, pe durata mai multor dezbateri publice, edilii au apărat „cu unghiile şi cu dinţii” menţinerea acesteia.
Scris de Demian - Şi totuşi, se poate! Axa rutieră care iese de pe Podul Ferdinand şi taie Piaţa Unirii spre strada Avram Iancu se va desfiinţa odată cu reamenajarea Pieţei Unirii. Asta după ce, pe durata mai multor dezbateri publice, edilii au apărat „cu unghiile şi cu dinţii” menţinerea acesteia.

Pe lângă culorile mult mai vii ale materialelor propuse, liniile mai „vesele” nu păstrează nimic din organizarea geometrică susţinută anterior de Primărie. După ce edilii au combătut din greu necesitatea spaţiilor înierbate cu argumente gen „Centrul nu e parc” respectiv „Cine vrea verdeaţă, să meargă la ţară”, noul proiect invită orădenii să ia loc pe iarbă, sub arbori, în imediata vecinătate a unora dintre cele mai valoroase monumente arhitecturale. Nu fără sacrificii, însă. Dacă mutarea statuii lui Mihai Viteazul e ca bătută în cuie, de ieri, se ştie că şi statuia lui Emanuil Gojdu va decora Centrul Civic.

Prea gri

Proiectul nou a fost prezentat ieri, de viceprimarul Mircea Mălan şi autorul său, arhiectul Horia Gavriş. „În opinia mea, nu răspundea conceptului de piaţă publică. Apoi, erau mai multe aspecte tehnice, de exemplu, pe mai bine de 20.000 de mp de piatră nu era prevăzut nicăieri un rost de dilarare. Apoi, totul era prevăzut într-o nuanţă de gri-cenuşiu similară cu piatra de pe Republicii. În perioadele de primăvară şi toamnă dar şi iarna, vremea mohorâtă accentuează pesimismul”, zice viceprimarul, argumentând necesitatea schimbării soluţiei.

Modificări

Eliberat de „presiunile rutiere”, impuse iniţial chiar de Primărie, proiectul nou schimbă fundamental circulaţia auto. Accesul maşinilor va fi interzis pe tronsonul biserica Sf. Ladislau – biserica cu Lună. Cele două staţii de tramvai din Centru vor fi mutate în apropierea bisericii Sf. Ladislau şi dispuse „în oglindă”.


3plansa

„Va exista un singur sens de circulaţie care va fi dinspre Podul Ferdinand, prin faţa Primăriei, prin faţa Palatului Episcopal, spre Universitate sau spre stânga (pe str. Traian Moşoiu), două benzi de circulaţie”, explică Mircea Mălan. Şoferii care vin de la Universitate nu vor mai avea acces în Centru. Maşinile vor urma str. Traian Moşoiu, str. Independenţei şi apoi Podul Ferdinand.

Culori calde

Piatra pentru pavaj va fi porfir în nuanţe calde. Proiectul prevede construirea a patru fântâni arteziene din piatră naturală „verde lapponia” şi roşu cărămiziu. Acestea vor delimita un spaţiu circular, plasat undeva în zona Palatului Vulturul Negru, perimetru ce va oferi scena pentru evenimentele majore ale oraşului. Este prevăzut mult mai mult spaţiu verde, dar cu sacrificarea întregii vegetaţii actuale. Viceprimarul zice că perimetrul va fi plantat cu „plante valoroase, care să poată oferi tot anul o privelişte atractivă şi care să nu obtureze priveliştea clădirile din jur, dar să poată da umbră celor care vor să se adăpostească de căldură”, spune Mălan. Gazonul va fi întreţinut prin irigaţie subterană şi nu prin sistemul cu aspersoare.

În dreptul străzii Vasile Alecsandri, planşele relevă o altă amenajare circulară: un ceas solar cu un obelisc la mijloc. În opinia arhitectului Horia Gavriş, este potrivit ca sculptura unui înger să decoreze vârful acestuia.

Iluminat şi sonorizare, incluse

Pentru punerea în valoarea a tabloului central vor fi montate 52 de corpuri de iluminat din fier forjat plus sistemul de iluminat arhitectural.

În plus, piaţa va fi dotată cu un post Trafo special care va fi folosit în exclusivitate pentru necesităţile Pieţei Unirii, se va construi un sistem audio specific pentru toate tipurile de manifestări care vor fi organizate în faţa palatului Vulturul Negru şi va fi instalat şi un sistem de supraveghere video.

Raţiuni profesionale

„Acest proiect îşi doreşte să fie o bucurie a detaliului. Trebuie să fie colorat, să creăm bucuria clădirilor care ne înconjoară”, îşi explică arhitectul Horia Gavriş opţiunile.

Două raţiuni, spun el, i-au condus demersul: unificarea stilurilor multiple şi identificarea personalităţii acestui oraş, unic în Europa prin bogăţia detaliilor. „Am trecut de la Barocul Clădirii Primăriei, la timidele elemente de Secession din ansamblul Duiliu Marcu şi am trecut la Art Nouveau-ul Palatului Vulturul Negru. Proiectul se vrea un elogiu geniului şi veseliei detaliului şi arhitecturii Palatului Vulturul Negru. O replică orizontală a pereţilor Vulturului Negru”, spune arhitectul.

Fără licitaţie

„Nu aveam nici timpul fizic necesar unei licitaţii şi nici nu eram dispuşi să plătim la valoarea unui proiect. Motiv pentru care l-am rugat pe dl. arhitect să devină un bun orădean, deşi este din Cluj, şi să facă acest proiect în limita sumei de 15.000 de euro, pentru a i-l putea încredinţa direct”, explică viceprimarul.

Reamenajarea Pieţei Unirii se face în contul unui proiect cu finanţare europeană în valoare de 4.261.026 euro, din care 550.000 euro reperezintă contribuţia oraşului. Proiectarea a fost licitată iniţial, pentru 70.000 de euro, dar executantul a restituit banii oraşului. Următorul pas în implementarea proiectului este licitarea execuţiei iar apoi, punerea în operă trebuie finalizată până la finalul anului viitor.

 

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Anunturi intreruperi energie electrica

  ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ -C. 10 si 15.12.2021 - PL Rural + Beius + Alesd - anuntate cu 2 zile, respectiv cu 5 zile

  România

  Guvernul pregătește relaxări de sărbători. Purtatul măștii de protecție în locuri deschise ar putea fi eliminat
  Guvernul pregăteşte o relaxare a restricţiilor, a anunţat, marţi, premierul Nicolae Ciucă. El precizează că purtatul măştii de protecţie ar putea fi eliminat în anumite locuri. Decizia va fi luată miercuri.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Eveniment de excepție în Oradea: ,,Colind de Crăciun”
  Invitați speciali: Marius Ciprian Pop, Luminița Anghel și Aurelian Temișan.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Orădenii de pe malul stâng al Crișului Repede rămân două nopți fără apă

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în Oradea: 7 străzi afectate, inclusiv Spitalul Județean

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Se închide Ștrandul Ioșia
  Ștrandul Ioșia din Oradea se închide începând de luni, 13 decembrie 2021, pentru o perioadă de o lună și jumătate, urmând să se redeschidă marți, 1 februarie 2022.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  UPDATE! Percheziții la Vama Borș pentru corupție
  Procurori ai Tribunalului Bihor, dar și din Ungaria precum și polițiști de la Direcția Generală Anticorupție Oradea au blocat vama Borș 1 marți dimineață. 7

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Medicul orădean Carmen Pantiș, invitată la Florin Călinescu Show: „Doamna Pantiș este un erou"
  Șefa Colegiului Medicilor Bihor, orădeanca dr. Carmen Pantiș a fost invitată joi, 02 decembrie, la emisiunea lui Florin Călinescu, de pe PrimaTV. 1

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.