CET Oradea tine apa in calorifere si vara

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
6Comentarii
Daniel Tigan (dreapta)
Daniel Tigan (dreapta)
Pentru prima dată, Electrocentrale SA Oradea nu a mai golit în acest sezon cald reţeaua de distribuţie, dintre punctele termice şi calorifere.

 Toată reţeaua de termoficare e plină şi acum şi va rămâne aşa. De aceea, orădenii care vor să-şi schimbe sau să-şi cureţe caloriferele sunt rugaţi ca mai întâi să facă o cerere la CET. Mai mult decât atât, o dată ce li se aprobă cererea, aceştia vor trebui să şi plătească pentru cei câţiva metri cubi de apă care vor fi înlocuiţi în reţea, la cererea lor. De asemenea, Electrocentrale SA recomandă cetăţenilor să apeleze la personalul său pentru efectuarea acestor manevre. Tot contra-cost.

În ultima perioadă, CET a primit reclamaţii de la orădenii care au golit coloana de apă şi au constatat ulterior că locuinţa li s-a supraîncălzit, din cauza apei calde cu care li s-a reumplut caloriferele, provenită din magistrală!

Directorul de termoficare al CET, Daniel Ţigan, spune că în acest fel va putea fi monitorizată mai bine reţeaua de termoficare. „Scopul e să ne protejăm instalaţiile şi să avem un control cât mai bun al apei pe care o introducem în instalaţie. Ne dorim să avem pierderi cât mai mici”, spune directorul de la CET. Ţigan consideră că menţinând plină cu apă reţeaua de distribuţie (între punctul termic şi punctele de delimitare dintre această reţea şi instalaţiile interioare ale beneficiarilor) se reduce riscul coroziunii reţelei. De asemenea, arată Daniel Ţigan, menţinând reţelele pline, se va putea face o inventariere a zonelor cu probleme încă de pe timpul verii. „Anii trecuţi aveam problema asta, toamna, că cedau la pornire. Acum orice avarie apare o putem rezolva imediat”, ne-a declarat Ţigan, care asigură că această presiune continuă a apei asupra reţelei nu crează probleme. Dimpotrivă, asigură directorul, „e benefică, pentru că nu intră aer în instalaţii”. De aceea, teoretic, la iarnă nu ar mai trebui să fie atâtea sistări ale furnizării de agent termic.

Această măsură luată de CET i-a prins pe unii orădeni nepregătiţi, chiar dacă Electrocentrale anunţase în luna mai că reţelele nu vor fi golite. Acei orădeni care au întreprins diverse operaţiuni cu instalaţiile interioare (calorifere, coloana de apă, etc.) s-au trezit mai apoi că, pe lângă căldura de afară, un alt factor le-au supraîncălzit locuinţele: o dată golite de apă, caloriferele s-au umplut imediat cu apă caldă, provenită din returul magistralei, la o temperatură de 50 de grade Celsius! Urmarea, CET s-a pomenit cu reclamaţii, una provenită chiar din Piaţa 1 Decembrie. Deoarece „personalul nostru este cel considerat, absolut pe nedrept, răspunzător de aceste situaţii”, Electrocentrale Oradea SA a ţinut ieri să facă mai multe precizări: a reamintit faptul că reţelele secundare (de distribuţie) vor rămâne pline şi în afara sezonului rece şi chiar „dacă se vor executa lucrări de reparaţii pe diferite tronsoane, acestea vor fi imediat umplute din nou, cu apă tratată provenită din returul reţelei de transport de la CET, după terminarea reparaţiilor”.

Cerere la Termoficare

CET le cere orădenilor care au de efectuat diferite lucrări să se adreseze în scris către Electrocentrale. Orădenii care au diverse lucrări de efectuat vor trebui acum să plătească. „Rugăm, din nou, toţi consumatorii ca în cazul în care doresc să execute, la rândul lor, orice lucrări de întreţinere sau reparaţii la reţelele lor interioare, în scopul evitării inundării spaţiilor, individuale sau comune, să se adreseze, în scris, Direcţiei Termoficare de pe str. Jean Calvin nr. 5, cu o cerere pentru a le fi asigurate condiţiile de lucru, urmând să suporte contravaloarea serviciului prestat şi a cantităţilor de apă tratată necesare reumplerii reţelelor şi instalaţiilor interioare. În cazul blocurilor, cererile se fac de către asociaţiile de proprietari sau, în cazul unei cereri individuale, aceasta va avea, obligatoriu, viza asociaţiei de luare la cunoştinţă. În caz contrar, S.C. Electrocentrale Oradea SA este exonerată de orice răspundere privind eventualele pagube care s-ar putea produce în urma inundării spaţiilor deservite”, se arată în comunicatul remis luni de Electrocentrale SA.

Fara apa calda in Centru

Nu debransarile sunt motivul

26 de lei pentru o interventie estivala CET

 

 

 

 6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor