Cine nu trebuie sa achite CAS?

De Dan Birta
Reactualizat la:
5Comentarii
Cine nu trebuie sa achite CAS?
Persoanele fizice care obţin venituri lunar mai mici de 778 de lei nu sunt obligate la plata CAS.

 Contribuţia minimă care trebuie plătită la pensii în acest an este 244 de lei. „Venitul minim lunar asigurat, înscris în contractul de asigurare socială este de 778 lei reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, de 2.223 lei”, ne-a informat Leontin Ţîrle, directorul executiv al Casei Judeţene de Pensii (CJP) Bihor.

Sunt însă şi persoane fizice care nu sunt obligate să se asigure în sistemul public de pensii. O categorie dintre aceste persoane sunt cele care realizează un venit net anual, raportat la cele 12 luni ale anului, sub 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat (778 lei).

Pentru a nu mai achita CAS, persoanele fizice trebuie să depună la organul fiscal de domiciliu cererea de încetare a a obligaţiei de plată a contribuţiei de asigurări sociale, adică formularul 601, împreună cu o serie de documente justificative.

Nu sunt obligate să se asigure în sistemul public de pensii persoanele fizice care realizează un venit net anual, raportat la cele 12 luni ale anului, sub 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat (778 lei). Nu vor plăti CAS nici persoanele fizice care sunt asigurate ale sistemului public de pensii ca urmare a obţinerii de venituri salariale sau indemnizaţii şomaj. Persoanele fizice care beneficiază de una din categoriile de pensii acordate în sistemul public de pensii, precum şi persoanele asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale neintegrate în sistemul public de pensii, nu sunt obligate să plătească CAS.

Pe de altă parte, o persoană nu mai este obligată să plătească o contribuţie la pensii nici dacă şi-a pierdut calitatea care îi impunea această plată (nu mai este PFA, nu mai realizează venituri din profesii libere, etc.).

Formularul 601

Pentru a nu mai achita CAS, persoanele fizice aflate în oricare dintre situaţiile anterioare, trebuie să depună la organul fiscal de domiciliu cererea de încetare a a obligaţiei de plată a contribuţiei de asigurări sociale, adica formularul 601, împreună cu o serie de documente justificative în funcţie de caz (copie de pe certificatul de radiere, adeverinţa de somaj, decizia de pensionare, etc.).5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor