CJ Bihor: Rugăm președintele PNL Bihor să aibă decență

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
8Comentarii
CJ Bihor: Rugăm președintele PNL Bihor să aibă decență
Consiliul Județean respinge acuzele lui Bolojan și susține că la Județ e mult mai multă transparență în alocări bugetare, prin comparație cu clientelismul Primăriei Oradea din zona PNL.

Consiliul Județean reacționează dur la declarațiile făcute de primarul Ilie Bolojan. Purtătorul de cuvânt Adrian Simon subliniază transparența Consiliului față de consilierii județeni, care au primit integral raportul și decizia Curții de Conturi. Prin comparație, Primăria Oradea le-a pus consilierilor locali doar sinteza raportului, arată Simon.

Acuză clientela PNL

În schimb, purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean indică practici netransparente la Primăria Oradea, unde doar ONG-ul Primăriei – APTOR – a primit bani, anul acesta.

„În ceea ce privește sumele alocate de către instituțiile publice unor evenimente, acțiuni socio-comunitare, trebuie evidențiat că există o diferențiere majoră între abordarea CJ Bihor și PM Oradea.

Consiliul Județean lansează apeluri publice, cu termene și date stricte, pe când municipalitatea realizează finanțarea unor asemenea proiecte prin asociații proprii, spre exemplu APTOR, care nu au regulament și ghid de finanțare, cerere-tip pentru finanțări, termene de depunere publice, clar stabilite și mod de decizie asumat, transparentizat. În acest context, afirmațiile primarului Bolojan sunt cel puțin ciudate și dezavantajoase pentru instituția publică pe care o conduce”.

Și la capitolul alocări clientelare, Simon vede o situație grave, la nivelul APTOR! „Afirmațiile cu privire la alocări clientelare în contextul în care pentru o serie de lucrări și servicii de milioane de euro ale municipiului Oradea, executanți direcți au fost și sunt membrii, consilieri și parlamentari ai PNL Bihor, din nou pot fi considerate cel puțin bizare.

Consiliul Județean Bihor nu dorește să intre și să continue o polemică politicianistă cauzată de nemulțumirea față de anumite decizii luate în mod transparent în plenul instituției noastre. Rugăm președintele PNL Bihor să aibă, dacă poate, decență în comunicare, să afirme și să prezinte date în mod corect sau să urmeze proverbul grăitor: «tăcerea e de aur»”, scrie reprezentantul CJ Bihor.

Abaterile, pe limba CJ

Adrian Simon prezintă o altă realitate și în privința abaterilor și a prejudiciului: „La această instituție (DSC, structură a CJ Bihor – n.red.), în Decizia menționată, abaterea financiară constatată este de 5.000 lei din totalul de 900.000 lei alocat acestui capitol financiar, deci un procent de 0,55% abatere.

Trebuie spus clar că și această sumă este în curs de recuperare, fiind semnat angajament de plată ferm. În privința celeilalte instituții, situația este aproape similară, aici fiind vorba de un buget mai mare, anumite abateri fiind contestate, deci în curs de clarificare, celelalte abateri având aceeași procedură de recuperare.

Camera de Conturi Bihor prin Decizia sus amintită a stabilit ca și termen de implementare și conformare data de 31.01.2019”.

CJB vs PMO

Purtătorul de cuvânt al CJ Bihor transmite și un tabel comparativ între cifrele ce vizează CJ Bihor, respectiv Primăria Oradea, din rapoartele controalelor efectuate de Curtea de Conturi. Iată comparația făcută de Simon:

Număr de abateri constatate:

Primăria Municipiului Oradea 56
Consiliul Județean Bihor 30

Valoare abateri, prejudicii:

PMO 32.048.000 lei
CJB 18.339.901 lei

Prejudiciu de recuperat

PMO 533.000 lei
CJB 179.669 lei

Bolojan & PNL Bihor scot la iveală concluziile raportului Curții de Conturi, prin care sunt constatate nereguli și prejudiciu în cheltuirea banilor publici, la Consiliul Județean Bihor. Ilie Bolojan și colegii săi din PNL Bihor acuză conducerea Consiliului Județean că își îndoapă clientela p...8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor