Concert in prima auditie, cu invitati niponi

De Cristian Horgoș
Directorul Todor Albert, alături de invitaţi
Directorul Todor Albert, alături de invitaţi
Filarmonica oferă în primă audiţie partituri din Haciaturian şi Atterberg, graţie invitaţilor niponi.

Pentru concertul de joi seară, Filarmonica a programat Aram Haciaturian – Concert pentru pian şi orchestră în Re bemol major, op. 38 şi Kurt Atterberg – Simfonia I în si minor, op. 3.

Ca de obicei, directorul Filarmonicii i-a adus miercuri, în faţa jurnaliştilor, pe invitaţi, ambii din Japonia, şi anume pe dirijorul Shinya Ozaki şi pe solista Tomoe Kawabata – pian.

Shinya Ozaki (52 ani) a studiat la Toho Gakuen School of Music (Japonia), unde a şi devenit conducătorul orchestrei acesteia. Cariera sa de dirijor a început la Philadelphia (SUA), fiind invitat apoi în diverse oraşe din Statele Unite ale Americii, Japonia şi Europa. A dirijat şi Orchestra Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti iar din 1994 este dirijor permanent al Filarmonicii din Târgu Mureş. În 2001 a fost răsplătit cu „Meritul schimburilor culturale” de către ambasadorul României în Japonia, iar în 2005 i s-a decernat „Meritul cultural în grad de comandor” de către Preşedinţia României.

Tomoe Kawabata a absolvit Conservatorul din Tokyo iar din 2002 s-a perfecţionat la Academia de Muzică din Australia unde a devenit apoi colaborator. Alături de pianista australiană Aura Go a lansat recent discul „Cinci pietre într-o grădină japoneză” cu lucrările scrise pentru două piane de cei mai importanţi compozitori japonezi.

Miercuri, dirijorul Shinya Ozaki a anunţat că la concertul din această seară se va folosi şi flexatonul, un instrument de percuţie mai puţin întâlnit în orchestrele europene. „Muzica pregătită este una extraordinară, foarte colorată, deşi nu prea a cunoscută. Misiunea noastră e să o introducem şi la Oradea”, a mai spus dirijorul japonez.

La rândul ei, Tomoe Kawabata a subliniat că partiturile alese presupun o „conversaţie” între solist şi orchestră. „Trebuie să fim împreună, nu orchestra să cânte după mine. Ne vom strădui să transmitem această comunicare”, a spus Tomoe Kawabata.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !