Controale, exerciţii şi instruiri de la pompieri

De Alexandra Lăzureanu
Exerciţii specifi ce FOTO: ISU CRIŞANA
Exerciţii specifi ce FOTO: ISU CRIŞANA
În luna august a.c., Inspecţia de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor a desfăşurat 141 acţiuni de control la localităţi, operatori economici şi instituţii, printre acestea numărându-se şi unităţi de cult, operatori economici de transport, distribuţie carburanţi, depozitare produse petroliere, mase plastice, cauciuc, inflamabile şi GPL (Gaz Petrolier Lichefiat), construcţii de comerţ cu suprafaţa desfăşurată mai mare de 1000 metri pătraţi, inclusiv pieţe sau centre comerciale.


În cadrul acestor activităţi, personalul Inspecţiei de Prevenire a depistat 987 încălcări ale normelor de apărare împotriva incendiilor şi protecţie civilă, 388 dintre acestea fiind înlăturate pe timpul controalelor. În urma neregulilor constatate au fost aplicate 665 sancţiuni, dintre care 590 avertismente şi 75 amenzi în valoare de 96 000 lei.

Principalele nereguli au constat în: neinstruirea corespunzătoare a personalului de pe locul de muncă privind modul de manevrare şi utilizare a mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor, neasigurarea funcţionării optime a mijloacelor tehnice de intervenţie (hidranţi interiori şi exteriori), executarea lucrărilor de modernizare fără solicitarea avizului de securitate de incendiu, neasigurarea marcării complete a tuturor căilor de acces şi evacuare cu indicatoare de siguranţă, deficienţe de ordin organizatoric la nivelul serviciilor voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă, dotarea incompletă a panourilor de incendiu cu accesoriile specifice (găleţi, lopeţi, târnăcoape, căngi), neasigurarea protejării faţă de efectul direct al razelor solare a recipientelor, rezervoarelor sau altor tipuri de ambalaje care conţin vapori inflamabili sau gaze lichefiate sub presiune, păstrarea materialelor şi substanţelor care prezintă pericol de autoaprindere în condiţii neadecvate naturii lor, neventilate, fără luarea măsurilor de control şi preîntâmpinare a fenomenului de autoaprindere, etc..

Tot în perioada menţionată, au fost organizate 88 exerciţii de alarmare în caz de incendiu şi nouă exerciţii de alarmare publică, respectiv 177 instruiri cu personalul cu atribuţii în domeniul situaţiilor de urgenţă de la localităţi, operatori economici şi instituţii.

De asemenea, în luna august a.c., personalul Inspecţiei de Prevenire a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” a desfăşurat la nivelul judeţului, acţiuni de informare preventivă a autorităţilor publice locale şi a cetăţenilor în cadrul Campaniilor Naţionale de Informare şi Pregătire a Populaţiei “Nu tremur la cutremur” şi „RISC. Siguranţa nu este un joc de noroc!”, activităţi ce vizează conștientizarea, informarea și pregătirea populației pentru a reacționa corect în situația producerii unui cutremur, respectiv reducerea incidentelor de natura incendiilor, exploziilor, etc., care sunt cauzate de utilizarea necorespunzătoare a diferitelor surse de energie.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !