Cresele, la loc comanda!

2Comentarii
Cresele, la loc comanda!
Părinţii interesaţi de un loc în creşă trebuie să reia de la zero toată procedura înscrierii şi a depunerii cererilor la ASCO.

Intrarea în vigoare a noului regulament de organizare şi gestionare a creşelor anulează toate demersurile făcute de părinţi până acum. Între modificările cele mai importante figurează îngustarea perioadei de înscriere şi introducerea de criterii de departajare între copii.

„Părinţii trebuie să ştie că îşi pot înscrie copiii doar în iunie şi doar pentru anul calendaristic preşcolar în curs”, a precizat Arina Moş, directoarea Administraţiei Sociale Comunitare Oradea (ASCO), cu precizarea că „cei care s-au înscris deja, până acum, trebuie să se înscrie, din nou, în iunie”.

O astfel de centralizare, spune directoarea, oferă o imagine mai clară asupra numărului real de cereri: „trebuie să ştim câte locuri sunt în anul preşcolar în curs, astfel încât să încapă cât mai mulţi în grupe. Înainte de iunie primim o situaţie de la creşe cu locurile care se vor elibera”.

Plus 50 de locuri

Copiii care rămân pe dinafară, sunt îndrumaţi spre alte creşe, dacă oferta de locuri nu se poate completa. „Avem negocieri cu Inspectoratul Şcolar Judeţean pentru încă 50 de locuri în Rogerius”, precizează directoarea.

În prezent, ASCO dispune de 517 locuri autorizate în creşe.

Regulamentul nou, bazat pe noul cadru legal – care face din creşe forme de învăţământ, este astfel întocmit încât să forţeze părinţii să apeleze la creşa cea mai apropiată de domiciliu sau de locul de muncă. Sunt descurajate, prin punctajele care se acordă fiecărui dosar, „mofturile” gen „copilul va frecventa cea mai bună grădiniţă” indiferent unde se află aceasta.

În fapt, părinţii au libertatea să-şi înscrie pruncii la care creşă doresc, dar, prin criteriile de departajare, sunt favorizaţi cei care au domiciliul cel mai apropiat.

Fact box

Aceleaşi acte

Actele necesare înscrierii copiilor la creşă sunt:

– cerere tip

– copia certificatului de naştere a copilului

– copia documentelor de identitate ale părinţilor

– certificatele de naştere ale fraţilor minori

– copie a hotărârii/sentinţei de plasament sau a sentinţei de

încredinţare în vederea adopţiei

– adeverinţă de venit pentru fiecare dintre părinţi din care să reiasă

venitul brut al părintelui pe ultimele 6 luni, anterioare înscrierii

– adeverinţă de la locul de muncă al părintelui care se află în concediu pentru creşterea copilului, în care să apară data încetării suspendării contractului de muncă;

– adeverinţă de la unitatea de învăţământ frecventată de către mamă la forma de zi (dacă este cazul);

– sentinţă de divorţ / copia certifica tului de deces al unuia dintre părinţi (unde este cazul);

– dosar plic

 

fact box

Criterii de departajare

– domiciliul părinţilor cât mai apropiat de creşa la care se solicită înscrierea (dovedit prin copia CI) – 5 puncte

– locul de muncă al părinţilor (care au raportul de muncă/serviciu nesuspendat, dovedit prin adeverinţă de serviciu) – 5 puncte pentru

fiecare părinte

– adeverinţă de la unitatea de învăţământ frecventată de către mamă la forma de zi (dacă este cazul ) – 5 puncte

– mame care au în îngrijire un alt copil sub vârsta de 1 an (se ataşează copie după certificatul de naştere al copilului) -2 puncte

– fraţi sau surori care frecventează grădiniţe din aceeaşi clădire cu creşa (se ataşează o adeverinţă de la grădiniţă) – 5 puncte

– gemeni (se va completa câte un dosar pentru fiecare copil) – 5 puncte/copil

– familie cu mai mulţi copii (se vor ataşa copii după certificatele de naştere ale copiilor) – 2 puncte/copil

-familie cu părinte unic (se va ataşa un act notarial/sentinţă prin care încredinţează minorul, care să demonstreze faptul că are în întreţinere copilul) – 10 puncte

 

Taguri: , ,


2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor