Crişul Repede, bolnav în Oradea

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
17Comentarii
Crişul Repede, bolnav în Oradea
Debitul slab al Crişului, cauzat de exploatarea energetică şi betonarea malurilor au dus la apariţia agresivă a mătăsii broaştei.

Crişul Repede pare tot mai bolnav în Oradea. Mătasea broaştei se întinde tot mai mult pe cursul râului, sub privirile indiferente ale autorităţilor în domeniu. Debitul scăzut şi betonarea malurilor sunt cauzele acestei veritabile „ciuperci” a râului. Imaginea a fost surprinsă lângă Arena Antonio Alexe. Aceeaşi situaţie este, întâlnită, şi în amonte de Podul Dacia, lângă Ştrandul Municipal.

Apa, ameninţată economic?

Administraţia Bazinală Ape Crişuri indică Hidroelectrica responsabilă pentru debitul scăzut, apa fiind reţinută în baraje, pentru a fi valorificată în producerea energiei electrice. Totuşi, în urmă cu câteva zile, premierul Victor Ponta declara că în acest an problema României în materie de energie electrică este supraproducţia, ţara noastră căutând să găsească pieţe spre care să exporte, precum Turcia. În ciuda supraproducţiei, României importă circa 20% din necesarul intern de energie. Cu toate acestea, potrivit Institutului Naţional de Statistică, în primele opt luni ale anului 2013, consumul de energie a scăzut în România cu 7,4%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Scăderea a venit în urma unui consum industrial mai mic.

În acest context, goana după exploatarea hidrocarburilor în România – gaze naturale, gaze de şist, ţiţei – poate ridica semne de întrebare. În ciuda unui consum mai mic, se manifestă o scădere continuă a debitelor apelor curgătoare. Aspectul poate indica o viitoare problemă a sistemului hidrografic naţional, în condiţiile în care apa este ameninţată, mai nou, şi de exploatările prea puţin prietenoase cu mediul.

 17Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor