bihon.ro Web analytics

Crişul Repede, bolnav în Oradea

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Debitul slab al Crişului, cauzat de exploatarea energetică şi betonarea malurilor au dus la apariţia agresivă a mătăsii broaştei.
Scris de erdei - Debitul slab al Crişului, cauzat de exploatarea energetică şi betonarea malurilor au dus la apariţia agresivă a mătăsii broaştei.

Crişul Repede pare tot mai bolnav în Oradea. Mătasea broaştei se întinde tot mai mult pe cursul râului, sub privirile indiferente ale autorităţilor în domeniu. Debitul scăzut şi betonarea malurilor sunt cauzele acestei veritabile „ciuperci” a râului. Imaginea a fost surprinsă lângă Arena Antonio Alexe. Aceeaşi situaţie este, întâlnită, şi în amonte de Podul Dacia, lângă Ştrandul Municipal.

Apa, ameninţată economic?

Administraţia Bazinală Ape Crişuri indică Hidroelectrica responsabilă pentru debitul scăzut, apa fiind reţinută în baraje, pentru a fi valorificată în producerea energiei electrice. Totuşi, în urmă cu câteva zile, premierul Victor Ponta declara că în acest an problema României în materie de energie electrică este supraproducţia, ţara noastră căutând să găsească pieţe spre care să exporte, precum Turcia. În ciuda supraproducţiei, României importă circa 20% din necesarul intern de energie. Cu toate acestea, potrivit Institutului Naţional de Statistică, în primele opt luni ale anului 2013, consumul de energie a scăzut în România cu 7,4%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Scăderea a venit în urma unui consum industrial mai mic.

În acest context, goana după exploatarea hidrocarburilor în România – gaze naturale, gaze de şist, ţiţei – poate ridica semne de întrebare. În ciuda unui consum mai mic, se manifestă o scădere continuă a debitelor apelor curgătoare. Aspectul poate indica o viitoare problemă a sistemului hidrografic naţional, în condiţiile în care apa este ameninţată, mai nou, şi de exploatările prea puţin prietenoase cu mediul.

 

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  S-a stins din viaţă un mare dascăl: Dorel Tifor
  S-a stins un dascăl cum puţini mai sunt în ziua de astăzi.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Muzică populară, teatru-dans şi muzică clasică în Piaţa Unirii
  Evenimentul a fost organizat pe baza protocolului dintre Consiliul Judeţean Bihor şi Primăria Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Multipla campioană Elena Pagu, la 96 de ani, la startul Beiuș Runnnig Day
  Evenimentul care a avut loc pe 12 iunie 2021 se află la cea de-a doua ediție și a reunit la start sute de participanți printre care și mari campioni.

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Compania de Apă anunță întreruperi în furnizarea apei

  BIHON CAO

  Întrerupere în furnizare apei în Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Peste 400 de teste efectuate, un singur caz nou de coronavirus
  Numărul de cazuri noi continuă să fie redus în județul Bihor. 1

  Ştiri sportive

  Prima declaraţie a medicului care l-a salvat pe Christian Eriksen
  Medicul care l-a ajutat pe Erksen pe teren, medicul echipei naţionale a Danemarcei, Morten Boesen, a povestit despre momentele în care fotbalistul a fost la un pas să-şi piardă viaţa pe teren. 4

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Vaccinarea anti-coronavirus, restrânsă în Bihor
  Din pricina numărului tot mai mic de doze de ser anti-Covid administrate zilnic în Bihor, s-a decis reorganizarea procesului de vaccinare.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.