Da viata carpelor

De Veronica Bursaşiu
Da viata carpelor
Razvan Chendrean e unul dintre oamenii „nevăzuţi” ai Teatrului Regina Maria.

Atelierul de butaforie al Teatrului Regina Maria e o îngrămădeală minunată de materiale. Acolo pe rafturi sau aiurea stau viitoarele păpuşi şi decoruri ale pieselor care se vor juca pe scena Teatrului. Aşa cum vor fi ele cu adevărat ştie doar un singur om: pictorul-butafor Răzvan Chendrean. El e stăpânul acestui minunat „imperiu”, a acestei lumi în care imaginaţia nu are limite. În mâinile artistului orice cârpă se preface într-o minunată prinţesă, orice bucată de lemn e pe cale să devină un prinţ, giuvaericale de poveste ies din mâinile harnice ale omului din spatele scenei. Multă vreme a avut o meserie unică în Bihor, cea de pictor-butafor. De la înfiinţarea secţiei maghiare a Teatrului Regina Maria mai are un omolog.

O zi, o provocare

Razvan Chendrean e „vinovat” de majoritatea decorurilor în care se joacă piesele Teatrului Regina Maria. El dă viaţă schiţelor scenografilor cu care lucrează. Răzvan spune că în munca sa comunicarea cu scenograful este esenţială. Artistul-butafor a absolvit Facultatea de Arte, secţia Design. Pentru a ocupa acest post a dat examen la pictură şi la sculptură. „La pictură trebuia să reproduc o casă veche pe o pânză de 3×2, iar la sculptură o replică a unui bust”, îşi aminteşte tânărul. „Aici în atelier, în fiecare zi e o provocare. Trebuie să găseşti soluţii pentru o grămadă de lucruri şi nu mă pot plictisi. Cred că pentru asta am dorit să rămân, fiindcă oferte am mai tot primit”, spune artistul. Răzvan studiază fiecare schiţă, încearcă să afle dacă păpuşa trebuie să aibă mimică, expresie şi dă viaţă buretelui, polistirenului. Nu se poate decide care e păpuşa lui preferată. „În fiecare am pus suflet. Păpuşile sunt, într-un fel, copiii mei”, spune artistul. După Eguus, „În curând vine timpul”, „Insula Şerpilor”, „Ţiganiada”, o nouă provocare stă acum în faţa artistului: „Frumoasa şi Bestia”, viitoarea premieră de la Arcadia. „Bestia va fi foarte mare, îmbrăcată complet pe un actor. Prinţul şi Frumoasa vor trebui să fie foarte expresivi”, ne-a dezvăluit Răzvan Chendrean.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !