Datornicii la bugetul de stat, in executare silita

De Veronica Bursaşiu
Datornicii la bugetul de stat, in executare silita
În majoritatea cazurilor publicate, Fiscul a demarat procedura de executare silită.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a publicat pe site lista cu contribuabilii care au restanţe la bugetul general consolidat al statului la 30 iunie 2013. Acest demers are ca scop să descurajeze acumularea de arierate bugetare de către contribuabili şi persoane juridice.

Publicarea listei se face în baza Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea si sancţionarea corupţiei.

Lista poate fi consultată pe site-ul anaf.ro la categoria Informaţii publice, subcategoria Obligaţii restante la bugetul de stat. Datoriile sunt făcute publice în funcţie de mărimea contribuabililor. Informaţiile sunt prezentate în funcţie de mărimea contribuabililor, astfel că Fiscul pune la dispoziţia contribuabililor două motoare de căutare – unul pentru a găsi contribuabili mici şi mijlocii cu datorii la bugetul de stat, iar celălalt, destinat contribuabililor mari.

Contribuabili mari

La categoria Contribuabili mari, apar mai multe firme din Bihor. În majoritatea cazurilor, la rubrica „Observaţii”, ANAF a menţionat că împotriva datornicilor a fost declanşată procedura de executare silită. Excepţie de la aceasta face Zăhărul Oradea, firmă care figurează cu „obligaţii către buget în anii fiscali precedenţi în care s-au înregistrat plăţi restante” în sumă de 19.418.104 lei, datorii care provin din TVA. În cazul celor de la Zahărul, menţiunea Fiscului este, la capitolul „observaţii”, că sunt „cereri de compensare în curs de soluţionare”. Şi firma fraţilor Micula, European Food, apare cu datorii, obligaţiile către buget fiind de 258.193.837 lei, din care impozit pe profit 21.500 lei, TVA -164.232.959 lei. Dobânzile şi penalităţile pe care European Food trebuie să le plătească sunt de 93.876.116 lei. Dezvoltatorul Era Shopping Park, Omilos Oradea are obligaţiuni către buget în anii precedenţi în care s-au înregistrat plăţi restante de 175.475 lei. Tot la categoria Contribuabili mari, pe lista datornicilor la buget apare şi Electrocentrale Oradea, care are obligaţii de 8.966.075 lei, din care TVA- 6.261.177 lei şi impozit pe salarii de 1.669.437 lei. În virtutea faptului că Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate au obligaţia de a aduce la cunoştinţă publică lista contribuabililor, persoane juridice, „care înregistrează obligaţii restante la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor pentru şomaj, bugetul Fondului naţional unic pentru asigurări sociale de sănătate şi la bugetele locale, reprezentând impozite, taxe, contribuţii şi alte venituri bugetare, totalul obligaţiilor bugetare datorate în anii fiscali precedenţi în care s-au înregistrat obligaţii restante, cuantumul obligaţiilor restante, precum şi modalitatea de colectare a acestora aplicată de organele competente ale autorităţilor publice sus-menţionate”, la aceeaşi secţiune, ANAF publică şi listele contribuabililor cu restanţe la bugetele de pensii, sănătate şi şomaj.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !