De la Piața Unirii la Piața Uimirii

De Cristian Horgoș
8Comentarii
De la Piața Unirii la Piața Uimirii
La finalul șantierului din Piața Unirii toți orădenii vor avea o surpriză: fie plăcută (la urma urmei – va avea o înfățișare nouă și curată), fie mai puțin plăcută.

Dar cum e pierdere de vreme discutarea gusturilor, să încercăm să ne limităm la aspecte de funcționalitate. Și să păstrăm, pentru comparație ori nostalgie, imagini despre cum arăta Piața Unirii înainte să se sacrifice coridoare de transport, să se demoleze ansamblul Duiliu Marcu în stil arhitectonic neo-românesc, să suportăm deranjul lucrărilor și să cheltuim milioane deși lista priorităților Oradiei e lungă.

Cât despre supriza care se prefigurează în inima urbei, tocmai putem arunca o privire la ce s-a întâmplat în capitala Banatului. Astfel, deunăzi, după ce timișorenii au văzut, nu pe machetă ci pe viu, noua înfățișare modernizată a Pieței Libertății au și botezat-o Piața Roșie, probabil inspirați de spiritul arhitecturii brutaliste bolșevice. Iar sub presiunea opiniei publice și a peisagiștilor, primarul Robu ia în calcul acum să scoată din modelul de dale de beton pentru a sădi furnizori de umbră și oxigen.

Revenind la piața noastră, mărturisesc că n-am știut ce să-i răspund puștiului meu când m-a întrebat, de sărbători, unde se vor agăța ghirlandele luminoase după ce tuia vor fi tăiați. Greu ar fi să răspundem și câți vizitatori olandezi, francezi sau bavarezi va atrage Piața Unirii după ce va fi renovată în viziunea “extra-neo- ArtNouveau”. Căci cum poate atrage euroturiști o piață defrișată, în sezonul turistic, adică în cel estival, când nimeni nu e nebun să stea să o admire în timp ce-i bate soarele-n cap? Doar vedem ce pustie e, vara, pietonala betonată dintre Criș și Calea Mareșal Averescu. Iar închiderea totală a circulației auto adie a gust faraonic pentru băi de mulțime. Mai ales că pentru închinăciunile publice la oficialități, ocazionate de sărbători locale și naționale, oricum s-a închis întotdeauna accesul mașinilor prin Unirii. Și dacă tot s-a dat la re-refăcut proiectul, binevenită ar fi fost o subtraversare auto ca să nu se gâtuie unul din cele mai importante noduri rutiere ale Oradiei. Căci ce se face cu fonduri europene nu se poate desface ani buni de-aici încolo. Și nici nu înseamnă că dacă e vorba de bani europeni e musai e să-i păpăm cu elan proletcultist. Elan pe care l-am regăsit în îndemnul unui vecin către orădenii centrali: amu’ mai bine vindeți-vă automobilele!8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor