Denunţă la Viena „statutul de sclavi” de la Suplac

De Veronica Bursaşiu
1Comentariu
Denunţă la Viena „statutul de sclavi” de la Suplac
O sută de reprezentanți ai angajaților din compania Petrom vor protesta sambata în fața sediului OMV din Viena.

O delegație alcătuită din 100 de reprezentanți ai salariaților din OMV Petrom România a pornit spre Austria, pentru a participa la un protest în fața sediului companiei din Viena și pentru a înmâna directorului general o scrisoare din partea lucrătorilor români. „Pichetul este organizat cu respectarea legislației austriece și va avea loc în data de 23 mai 2014, între orele 11:00 – 12:00”, spune Lucian Gal, preşedintele Sindicatului Liber şi Independent Petrom Suplac Marghita Asset 1 Crişana Banat Suplacu de Barcău. Acest protest este organizat de Sindicatul Liber și Independent Petrom Suplac – Marghita, Sindicatul Petroliștilor Drăgășani, Sindicatul Liber Independent Petrosind Craiova, Sindicatul Liber Petrom Găiești și Sindicatul Liber Independent Petromar. „Protestul vine după o lungă perioadă în care organizațiile sindicale menționate au încercat să oprească abuzurile săvârșite împotriva salariaților de administrația OMV Petrom România împreună cu Sindicatul Național Petrom”, a specificat liderul sindical. Directorul general al companiei OMV va primi din partea lucrătorilor români o scrisoare în care îi va fi prezentată „situația de batjocură din România, o situație care a fost agravată la începutul lunii mai de un contract colectiv de muncă semnat de companie cu sindicatul galben (constituit din 23 de apropiați ai reprezentanților administrației), fără știința sindicatelor reprezentative în mod real. Semnarea actualului CCM este încununarea unei lungi campanii de ciuntire a drepturilor lucrătorilor dusă de OMV Petrom România și Sindicatul Național Petrom, iar efectele acestui nou contract sunt devastatoare pentru cei circa 18.000 de lucrători români”.

Prin noul contract de muncă, spun sindicaliştii, au fost eliminate toate condițiile care restricționau unitatea să rezilieze un contract individual, dându-se astfel posibilitatea angajatorului să desfacă un contract de muncă oricând, după bunul plac.

„De asemenea, începând cu luna mai 2014, mii de lucrători din companie se apropie de statutul de sclav. Prin «negocierea » dintre sindicatul galben și administrație s-a convenit să nu mai existe o negociere anuală care să reglementeze majorarea salariilor, durata timpului de lucru, programul de lucru și condițiile de muncă! Au fost eliminate aceste obligativități iar administrația va putea modifica programul de lucru pentru orice salariat fără acordul sindicatului!

Cu semnătura SNP pe contractul colectiv de muncă, creșterea salarială pentru anul viitor va fi de aproximativ 55 lei pentru fiecare salariat, adică puțin peste 12 euro. Totodată, ajutorul de deces s-a redus cu 50%, facțiunea principală de concediu de odihnă a scăzut de la 15 zile la 10 zile și o sumedenie de responsabilități au fost tăiate din dreptul companiei”, a precizat preşedintele Sindicatului Liber şi Independent Petrom Suplac Marghita Asset 1 Crişana Banat Suplacu de Barcău.

Directorul general al OMV va primi, în scris, de la protestatari, informaţii privind toate obligațiile tăiate din sarcina administrației OMV Petrom România.

Acţiuni în instanţă

Sindicatele organizatoare ale acțiunii de la Viena au deschis deja acțiuni în instanță împotriva companiei OMV Petrom și împotriva Sindicatului Național Petrom și au anunțat că vor face toate demersurile legale pe care le au la dispoziție pentru a apăra drepturile celor peste 18.000 de lucrători pe care îi reprezintă.

La începutul săptămânii viitoare, angajații de la Petromar au anunțat că vor face grevă japoneză (vor purta banderole albe), iar restul organizațiilor sindicale reprezentative au început demersurile pentru organizarea de proteste locale. 

FACT BOX:

Nemulţumirile protestatarilor:

-Angajatorul nu mai are obligația de a reangaja pe același post persoana care revine din concediul de îngrijire a copilului până la vârsta de 2 ani.

– Angajatorul nu mai are obligația să ia măsuri pentru ameliorarea condițiilor de muncă și nu mai are obligația de a le discuta în Comisia de Sănătate și Securitate în Muncă.

– Angajatorul nu mai are obligația să asigure participarea salariaților la cursuri de formare în domeniul relațiilor de muncă și activităților sindicale.

– Angajatorul nu mai are obligația de a păstra timp de 3 luni salariul angajatului care beneficiază de schimbarea locului de muncă din motive medicale

– Angajatorul nu mai are obligația de a plăti integral biletele de tratament și transport angajaților care sunt nevoiți să trateze boli profesionale.

– Angajatorul nu mai are obligația să coreleze ajutorul de căsătorie/ naștere / adopție cu nivelul salariului minim pe companie.

 1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor