Din victima a devenit tortionar si apoi calugar

De Cristian Horgoș
Monahul Stănescu
Monahul Stănescu
Asociaţia pentru păstrarea şi promovarea valorilor culturale şi naţionale ale poporului român „Astradrom” organizează pe 11 iulie, de la ora 18, conferinţa «Câteva cuvinte despre adevăruri de ieri şi de azi», susţinută de monahul Teodor Stănescu, fost deţinut politic.

„Părintele Stănescu va vorbi despre experienţele prin care a trecut prin temniţele comuniste, despre realităţi pe care de-a lungul timpului autorităţile comuniste au încercat din răsputeri să le muşamalizeze şi va răspunde întrebărilor celor interesaţi de subiect”, a transmis Astradrom în invitaţie. Conferinţa va avea loc în amfiteatrul „Victor Jinga” din corpul F al Universităţii din Oradea.

Reamintim că în decembrie 2010, monahul Teodor Stănescu a mai vorbit la Oradea, la invitaţia Astradrom, despre închisoarea politică de la Aiud. Atunci, călugărul anunţa că militează pentru înfiinţarea la Aiud a unui aşezământ monahal şi a unui institut martirologic asemănător Muzeului Memorial de la fosta închisoare comunistă de la Sighetu Marmaţiei.

Iertat de o fostă victimă

Pe 5 mai 2013, în prima zi de Paşte, monahul Teodor Stănescu a apărut într-un documentar TV alături de o victimă a teribilului fenomen de la Piteşti.

Documentarul a fost tulburător întrucât monahul Stănescu a cerut şi primit iertare de la una din fostele sale victime (Tache Rodas), pe vremea când Stănescu era torţionar în centrul de reeducare de la Piteşti. De subliniat însă că, în primă fază, tânărul Teodor Stănescu a fost deţinut politic şi reeducat el însuşi la Piteşti până a devenit o piesă în îngrozitorul sistem de „spălare a creierelor şi conştiinţelor”. Mai târziu, Stănescu s-a căit iar în 1990 s-a călugărit şi a devenit una dintre vocile care au dezvăluit dramele petrecute la Piteşti şi în temniţele poliţiei politice comuniste.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !