UPDATE: Ilie Bolojan – la Primărie, Mircea Mălan – la Judeţ

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
40Comentarii
Ilie Bolojan, Mircea Mălan și Cornel Popa
Ilie Bolojan, Mircea Mălan și Cornel Popa
Primarul Ilie Bolojan va candida cu şanse mari pentru un al treilea mandat la şefia Primăriei Oradea. Mai mult, Bolojan l-a impus pe viceprimarul Mircea Mălan candidat al PNL pentru şefia CJ Bihor. Preşedintele în exerciţiu al CJ Bihor, Cornel Popa, a făcut un pas în lateral şi va candida pentru Parlament, la toamnă.

UPDATE: Este oficial. Joi, Ilie Bolojan a fost validat de colegii săi din PNL Bihor candidat al partidului PNL Oradea. De asemenea, Mircea Mălan a fost validat de aceeaşi structură de conducere candidat PNL pentru preşedinţia Consiliului Judeţean (CJ) Bihor. Cei doi au fost votaţi în unanimitate, neexistând alte propuneri.

Ilie Bolojan a fost propunerea organizaţiei PNL Oradea, fiind validată de către Comitetul Judeţean Executiv al PNL Bihor. Viceprimarul Mircea Mălan a fost propus în şedinţă chiar de către preşedintele în exerciţiu al CJ Bihor, Cornel Popa, ne-a informat co-preşedintele PNL Bihor, senatorul Gavrilă Ghilea.

Astfel, primarul Bolojan va încerca să obţină un al treilea mandat la şefia Primăriei Oradea, pe când co-liderul PNL Bihor, Cornel Popa, va candida pentru Parlament, la toamnă, după un singur mandat în fruntea Judeţului. Viceprimarul Mircea Mălan va încerca să facă echipă cu Bolojan, pe relaţia Consiliul Judeţean – Primăria Oradea. Până acum, Ilie Bolojan nu a reuşit, ca primar, să colaboreze eficient cu preşedinţii Consiliului Judeţean.


 

Joi, 28 ianuarie 2016, PNL Bihor ar trebui să stabilească numele candidaţilor pentru funcţia de primar al Oradiei, respectiv pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Bihor.
Varianta cea mai plauzibilă este tandemul Bolojan – Mălan, dar nu este exclusă nici varianta ca Popa Cornel să candideze pentru încă un mandat la şefia CJ Bihor.

În mod paradoxal, cu câteva ore înainte de şedinţa PNL Bihor, programată a debuta azi, la ora 16:00, zarurile nu sunt aruncate definitiv. Sunt trei variante pentru tandemul Oradea – Judeţ ce includ trei persoane: primarul Ilie Bolojan, viceprimarul Mircea Mălan şi preşedintele CJ Bihor, Cornel Popa. Politic vorbind, cei trei au poziţiile cele mai înalte din PNL Bihor, lor alăturându-se senatorul Gavrilă Ghilea, co-preşedintele PNL Bihor, dar care nu va candida la alegerile locale din iunie.

Binomul Bolojan – Mălan

Ilie Bolojan la Primărie şi Mircea Mălan cap de listă la Judeţ şi, implicit, preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor. Aceasta este varianta cea mai vehiculată de mediul politic bihorean în ultima perioadă. Sursele credibile indică faptul că tandemul Bolojan – Mălan este, de departe, cel mai probabil “cuplu” cu care PNL va defila în alegerile locale. Se mizează pe un puternic transfer de imagine din partea primarului pentru actualul viceprimar Mălan – strategie pusă în practică de PNL şi în 2008, când Ţîrle a devenit şef la Judeţ mai ales datorită lui Bolojan. În situaţia în care PNL Bihor optează azi pentru tandemul Bolojan – Mălan, având inclusiv consimţământul lui Cornel Popa, actualul preşedinte al CJ şi PNL Bihor, Cornel Popa, nu ar mai candida în alegerile locale, optând pentru un mandat de senator, la toamnă. De altfel, Cornel Popa are în spate 12 ani de parlamentarism, în Cameră şi Senat.

Nu trebuie exclusă, totuşi, nici varianta unei candidaturi a lui Cornel Popa pentru încă un mandat la şefia CJ Bihor. Însă această situaţie ar da peste cap planurile primarului Ilie Bolojan – secretar general al PNL pe ţară, ştiut fiind faptul că Bolojan nu a colaborat eficient cu ultimii doi şefi al CJ Bihor – Radu Ţîrle şi Cornel Popa – chiar dacă aceştia proveneau tot din PNL. Motivele sunt multiple, diferenţele între viziuni şi stilurile de lucru producând rupturi intra-partinice.

Bolojan la CJ? Improbabil, dar…

Chiar dacă nu este creditată cu şanse reale, o a treia variantă ar fi cea cu Mălan – candidat PNL la Primărie şi Ilie Bolojan – “locomotivă” PNL pentru Consiliul Judeţean şi virtual şef al CJ Bihor! Această variantă are avantajul ca, în situaţia în care într-un viitor apropiat Bolojan ar merge în Capitală ca membru al Guvernului, problema preşedintelui CJ Bihor s-ar putea rezolva rapid, într-o şedinţă de Consiliu, fără să fie nevoie de alte alegeri sau de un provizorat indezirabil. Pe de altă parte, însă, dacă Bolojan nu candidează la Oradea, liberalii riscă să piardă Primăria în situaţia în care alegerile se desfăşoară tot într-un singur tur de scrutin. Cum asemenea riscuri sunt întâmpinate de liberali şi în alte părţi din ţară, PNL insistă ca Guvernul să schimbe legea şi să impună revenirea la două tururi pentru alegerea primarilor – în detrimentul UDMR.

Plecarea din ajun

Ca un fapt divers, tocmai azi, în ziua în care liberalii bihoreni îşi aleg candidaţii cu care vor defila în alegerile locale, consilierul local PNL Cristian Puşcaş şi-a dat demisia din PNL şi, implicit, din Consiliul Local Oradea. Puşcaş venise în PNL din postura de şef al PDL Oradea şi opozant al administraţiei Bolojan. Acum, Cristian Puşcaş a demisionat spunând că nu se regăseşte în structura PNL, după ce, în structura PDL părea favorit la o candidatură pentru Primăria Oradea.40Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor