Două zile de Jazzfest la Oradea

De Camelia Busu
Două zile de Jazzfest la Oradea
Vineri, 25 noiembrie va cânta Djabe la Posticum iar sâmbătă, în Queens, Toth Bagi Csaba & Balkan Union.

Organizat de Joe Balogh, Jazzfest va aduna prietenii acestui gen de muzică în două zile, 25 şi 26 noiembrie. Primul concert, cel de vineri, va avea loc la Posticum (str Teiului 26) şi îi va avea ca protagonişti pe membrii trupei maghiare Djabe. Înfiinţată acum 20 de ani, Djabe este numărul unu în ce priveşte jazz-fusion și world music în Ungaria. În întreaga activitate, formaţia a susţinut concerte în 42 de ţări din Europa, Asia şi America de Nord, fiind una dintre cele mai invitate trupe maghiare la festivaluri internaţionale.

Djabe cântă o muzică unică în care elementele de jazz sunt combinate cu elemente din muzica maghiară şi mondială. „Djabe” înseamnă „libertate” în limba africană Ashanti. Compozitorul principal al formaţiei este Tamás Barabás, cel mai viruos basist maghiar. Fondatorul, şi celălalt compozitor al trupei este chitaristul Attila Égerházi. Égerházi şi Barabás au reîmprospătat componenţa Djabe în septembrie 2016. La tobe îl au pe artistul recunoscut internaţional şi nominalizat la premiile Grammy, Péter Kaszás, care a fost şi încă mai este tobar şi în formaţia lui Al Di Meola, World Sinfonia, de şapte ani. La clape îl veţi asculta pe talentatul şi premiatul János Nagy. Iar la trompetă, nou în trupă dar totuşi vechi, este multi-premiatul Áron Koós-Hutás, care a mai urcat pe scenă cu Djabe la diverse concerte între 2008 şi 2010. În concertul dela Posticum, cei cinci îl vor avea ca invitat pe Joe Balogh.

Sâmbătă, 26 noiembrie, în Queens, va urca pe scenă Toth Bagi Csaba cu trupa sa, Balkan Union. Chitarist şi solist vocal, Toth Bagi Csaba, a fost o apariţie remarcată pe scena muzicală încă din adolescenţă, recunoscut de atunci pentru vocea sa puternică şi execuţiile tehnice de excepţie la chitară. Rădăcinile sale în blues şi jazz sunt puternic influenţate de educaţia muzicală balcanică şi de anii în care a paricipat la turnee internaţionale alături de celebrul chitarist Al Di Meola. Ambele concerte, şi cel de la Posticum şi cel din Queens, încep la ora 20:00, iar frumuseţea constă în faptul că la ambele concerte intrarea este gratuită.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !