Execuţia SMID se lasă aşteptată

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
Deşeurile vor trebui manageriate într-un sistem integrat, la nivel judeţean
Deşeurile vor trebui manageriate într-un sistem integrat, la nivel judeţean
Consiliul Judeţean încă nu a desemnat câştigătorii licitaţiilor pentru realizarea sistemului judeţean de gestiune a deşeurilor.


Consiliul Judeţean Bihor nu a semnat încă niciun contract de execuţie, pentru ducerea la îndeplinire a proiectului pentru un sistem integrat al managementului deşeurilor (SMID) în plan judeţean. Aceasta în condiţiile în care contractul de finanţare a fost semnat la finalul lunii martie 2014, între preşedintele CJ Bihor, Cornel Popa şi ministrul Mediului de atunci, Attila Korodi. De altfel, chiar şi semnarea contractului de finanţare a fost întârziată, deoarece proiectul administraţiei judeţene menit să aducă deşeurile judeţului la un standard european a avut obstacole de depăşit. Cum a fost episodul „vânturelului de seară”, proiectul fiind periclita de interferenţa cu un sit Natura 2000.

Chiar dacă în luna august 2014 au avut loc deschiderile ofertelor în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor de servicii, lucrări şi achiziţii echipamente pentru proiectul SIMD Bihor, contractele de execuţie abia urmează să fie semnate. Purtătorul de cuvânt al CJ Bihor, Horia Carţiş, ne transmite că aceste contracte vor fi semnate săptămâna aceasta. Este vorba despre următoarele construcţii: construirea staţiei de tratare mecano-biologică la Oradea; construirea unor staţii de tratare, sortare şi transfer, precum şi a unei platforme de stocare temporară.

În cadrul aceluiaşi mega-proiect judeţean, CJ Bihor a finalizat de evaluat ofertele pentru atribuirea lucrărilor pentru închiderea depozitelor neconforme şi supervizarea lucrărilor de execuţie. În acest moment se solicită informaţii suplimentare de la ofertanţi pentru a se putea redacta rapoartele procedurilor şi semnarea contractelor de execuţie lucrări, transmite CJ Bihor.

De asemenea, încă se lucrează la evaluarea ofertelor pentru “Asistenţă tehnică pentru sprijin în managementul proiectului si conştientizare publică pentru proiectul SMID Bihor” şi „Furnizarea echipamentelor de colectare (pubele, containere) şi tocătoare”. Timpul estimativ de finalizare: luna martie.

„Volum imens de muncă”

„Volumul de muncă este unul imens, necesitând analiza şi interpretarea a unui număr de cel puţin 10.000 de pagini, ceea ce face ca întreg procesul de evaluare să se desfăşoare anevoios”, ne transmite Consiliul Judeţean.

Horia Carţiş nu se arată însă îngrijorat că proiectul nu va fi finalizat în acest an, riscându-se astfel pierderea finanţării. „În mod normal, lucrările de execuţie sunt simple, nu sunt complexe. Dacă orice constructor nu îşi alocă resursa necesară, îşi atrage ulterior penalităţi”, spune Carţiş, încrezător că câştigătorii licitaţiilor vor termina, totuşi, la timp.

Proiectul SMID este finanţat prin Programul Operaţional Sectorial-Mediu 2007-2013 şi are o valoare totală de 249.040.616 lei (54.903.134 euro). Din aceşti bani, a fost considerată eligibilă pentru finanţarea europeană suma de 199.630.771 lei (44.010.311 euro), iar neeligibilă 19.742.736 lei (4.352.455 euro).

Funcţionarea sistemului

Judeţul este împarţit în 6 zone de colectare: Zona 1 Oradea, Zona 2 Aleşd , Zona 3 Salonta, Zona 4 Beiuş, Zona 5 Marghita, Zona 6 Săcuieni. Fiecare zona va beneficia de construirea unei staţii de sortare şi transfer, adică Zona 4 Beiuş, Zona 5 Marghita şi Zona 3 Salonta.
Zona 6 Săcuieni şi Zona 2 Aleşd sunt beneficiarele unor investiţii privind construirea staţiilor de sortare, Valea lui Mihai PHARE – CES 2005 şi Fondul de Mediu pentru Aleşd. Prin documentul de poziţie adoptat de toate primăriile în număr de 101 + Consiliul Judeţean, au adoptat modalitatea de cofinanţare a proiectului (CJ Bihor, titular al proiectului), modalitatea de operare a sistemului de către un singur operator pe fiecare zonă de colectare care va efectua colectarea, operarea staţiilor de sortare/transfer , transportul către depozitul ecologic din Oradea şi un operator la staţia de tratare mecano-biologică (TMB) din Oradea.

În total, la nivelul judeţului vor acţiona în cadrul sistemului un numar de 8 operatori (pe fiecare zona cate unul 6 + 1 TMB+ 1 depozit).

Despre SMID

Sistemul de management integrat al deşeurilor (SMID) în Bihor presupune:

• Construirea unei staţii de tratare mecano-biologice (MBT) la Oradea şi achiziţionarea de echipamente de manipulare, încărcare şi transport a deşeurilor stabilizate;
• Construirea a patru staţii de transfer a deşeurilor la Beiuş, Marghita, Salonta şi Săcueni, precum şi achiziţionarea mijloacelor de transport a deşeurilor reziduale;
• Construirea a trei staţii de sortare a deşeurilor la Beiuş, Marghita şi Salonta, precum şi achiziţionarea de echipamente de manipulare, încărcare şi transport a deşeurilor reciclabile şi reziduale;
• Dotarea cu echipamente mobile de colectare a staţiei de sortare Valea lui Mihai şi staţia de transfer Aleşd;
• Achiziţionarea de echipamente de colectare a deşeurilor reciclabile şi biodegradabile pentru cele şase zone de colectare din judeţ;
• Închiderea celor opt depozite de deşeuri neconforme din Oradea, Beiuş, Marghita, Salonta, Aleşd, Săcueni, Ştei şi Valea lui Mihai.

Taguri: , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !