Exerciţiu unic în ţara derulat de ABA

De Simona Albinaru
Reactualizat la:
Exerciţiu unic în ţara derulat de ABA
S-a simulat o intervenţie în situaţii de urgenţă generate de inundaţii şi poluări.

Un exerciţu de amploare pentru verificarea echipamentelor de intervenţie în situaţii de urgenţă generate de inundaţii şi poluări a fost joi desfăşurat de Administraţia Bazinală de Apă Crişuri.

Exerciţiul de simulare a vizat Bazinul Hidrografic Crişul Negru, amonte şi aval de podul rutier din localitatea Zerind şi a presupus antrenarea de forţe şi mijloace de intervenţie operativă achiziţionate prin proiectul naţional WATMAN.

Testarea echipamentelor s-a făcut cu sprijinul ISU Crişana, ISU Arad, autorităţilor locale şi judeţene atât din judeţul Bihor cât şi din judeţul Arad. Fiind primul exerciţiu de acest fel din ţară, la eveniment au fost prezenţi şi reprezentanţi de la Administraţiile Bazinale de Apă Banat, Mureş şi Someş-Tisa.

Exerciţiu

Pentru îndeplinirea scopului exerciţiului s-a luat ca ipoteză depăşirea pragurilor critice de precipitaţii căzute pe un sol umed saturat de precipitaţiile căzute anterior, context în care se prognozează atingerea şi depăşirea cotelor de apărare pe râul Crişul Negru.

5Poza2

Se prognozează depăşirea COTEI DE PERICOL la staţiile hidrometrice Talpoş şi Zerind pe râul Crişul Negru, cu producerea de infiltraţii prin şi pe sub corpul digului de apărare şi posibilitatea deversării acestuia la Podul de la Zerind km 12+100 (zona comunei Avram Iancu).

Pentru îndeplinirea scopului exerciţiului în cazul poluării accidentale s-a luat ca ipoteză producerea unui accident rutier pe podul de la Talpoş în urma căruia s-a răsturnat produs petrolier în râul Crişul Negru. Proiectul naţional WATMAN este sursa mijloacelor de intervenţie prezentate în exercitiul de ieri.

Proiectul presupune două componente majore de intervenție. Este vorba despre mărirea gradului de siguranță a construcției hidrotehnice – modernizarea sistemului de modernizare a barajelor prin montarea de senzori automați. Consolidarea sistemului de monitorizare a rețelelor hidrografice (precipitații solide, lichide, debite, etc.), posturi hidrometrice pentru debitele afluenților și derivații. Software şi hardware pentru controlul și coordonarea exploatării construcțiilor hidrotehnice – echipamente şi piese de schimb.
Creșterea capacității de intervenție în caz de calamități naturale – Realizarea Centrelor de Coordonare a Intervențiilor şi a Centrelor de Intervenței Rapidă – Modernizarea sistemului de monitorizare a calității apei prin montarea de stații automate.
Valoarea totală a produselor, serviciilor și lucrărilor la nivel național este de 275.647.972 lei, fără TVA, din care: 36.727.147, lei fără TVA, pentru ABA Crişuri.

„Practic, ieri am prezentat retehnologizarea mijloacelor de intervenție: folosirea tehnologiei «apă contra apă» și anume: mijloacele de intervenție în caz de inundaţii cum ar fi: baraje mobile, maşini de umplut sacii şi mijloace pentru poluări accidentale cum ar fi: baraje absorbante, pompe de colectare”, a precizat Dorel Dume, directorul ABA Crişuri.

5Poza10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !