Experienţe din jurul lumii, împărtăşite la Emanuel

De Veronica Bursaşiu
1Comentariu
Speakeri în cadrul conferinţei
Speakeri în cadrul conferinţei
Specialişti din America, reprezentanţi ai lumii medicale, misionari, capelani au participat la eveniment.

Au învăţat să pregătească psihic copiii pentru întâlnirile medicale şi au conştientizat că jocul e limba vorbită de toţi copiii.

Universitatea Emanuel a fost, vineri, 2 mai, gazda Conferinţei Internaționale „Practica asistenţei sociale în ceea ce priveşte nevoile educaţionale, psihologice şi spirituale ale copiilor şi familiile acestora”. A fost un eveniment organizat de Departamentul de Asistenţă Socială. „Tema din acest an a reunit practicieni, cadre didactice şi cercetători de renume din ţară şi străinătate, cu o experienţă vastă în domeniul asistenţei psihosociale, educaţionale şi spirituale ale copiilor şi familiilor care se confruntă cu boala şi dizabilitatea”, spune Raelene Soritau, organizator al evenimentului. Conferinţa a inclus sesiuni de curs, prezentări de lucrări şi worshop-uri privind trei mari categorii de nevoi avute în vedere: nevoile educaţionale, psihosociale şi spirituale ale copiilor. Participarea la conferinţă a fost gratuită şi recomandată tuturor celor care lucrează cu copiii: educatori, pastori, psiho-pedagogi, asistenţi sociali şi medicali, psihologi, învăţători şi părinţi. Deputatul Florica Cherecheş a fost prezentă la eveniment, alături de oaspeţi din străinatate de la: Universitatea John Hopkins, Universitatea West Florida, Cook’s Children Medical Center.„Gestionarea eficientă a comportamentelor studenţilor depinde în mare parte de înţelegerea scopului acestor comportamente. Funcția sau scopul unui comportament poate fi mai simplu definită ca «de ce-ul» comportamentului. Acest atelier va ajuta participanții să învețe să folosească gândirea bazată pe scop atunci când răspund la anumite comportamente ale studenților și să selecteze răspunsurile cele mai eficiente şi eficace pentru aceste comportamente ”, a fost concluzia workshop-ului „ Gândirea bazată pe scop: Un mod sistematic de gândire cu privire la scop şi rolul acestuia în schimbarea comportamentului studenţilor”, atelier susţinut de dr. Patti Hershfeldt, reprezentantnt Sheppard Pratt Health System şi Universitatea John Hopkins; director adjunct de instruire şi asistenţă tehnică în cadrul programelor Maryland Safe şi Supportive Schools. „ Autismul-Viaţă. Dragoste. Propăşire; Ghidul unui frate în lupta de cucerire a unei noi normalităţi ”, a fost tema abordată de Lauren Botts-Posey care a călătorit de-alungul anilor în jurul lumii, observând şi lucrând cu copii cu disabilităţi, ce proveneau din diferite culturi, şi cu familiile acestora.

Din jurul lumii

„Pasiunea ei pentru călătorie şi explorare a motivat-o să călătorească în jurul globului, ajungând printr-o colaborare culturală în Japonia şi Mexic, în Panama ca şi editor şi scriitor pentru unul din site-urile de turism de top din ţară, şi în Africa de Vest, într-un sat din Ghana, Akotoshie, unde a locuit şi a lucrat în cadrul unei case de copii ”, spune Carmen Fagadar, responsabil cu promovarea evenimentului. „Lauren Botts-Posey este sora lui Jonathan, care la scurt timp după naştere a fost diagnosticat cu autism. Relaţia dintre cei doi fraţi este una foarte apropiată, diferenţa de vârstă dintre ei fiind de doar 11 luni. Workshopul are la bază experienţa sa ca şi soră a unei persoane diagnosticată cu autism. Viaţa sa alături de un frate adult cu tulburare din spectrul autismului aduce o perspectivă unică şi personală asupra provocării de a trăi, a iubi, şi a înflori în cadrul unei familii ce se confruntă cu acestă provocare”, a punctat organizatorul Raelene Soritau. Din aceeaşi perspectivă a vorbit despre ceea ce funcţionează în învăţământul special dr. Betsy Botts, profesor de educaţie specială la Universitatea West Florida, autoarea unor carţi în domeniu şi mama a unui fiu adult diagnosticat cu autism.

Specialist child life

„Metodele de a face faţă stresului din viaţa de zi cu zi au mai multe variabile. Există mai multe modele conceptual referitoare la stres şi modalităţi de depăşire ale acestuia, fiecare dintre ele relevante pentru intervenţiile necesare pentru a ajuta copiii să facă faţă stresului de viaţă, pentru a pomova rezilienţa şi stăpânirea ”, consideră DeNe’e Price, specialist child life în cadrul departamentului de urgenţe al Cook Children’s Medical Center din Fort Worth, realizatorul workshop-ului „Stresul şi modalităţi de depăşire ale acestuia ”. Despre Impactul bolilor cronice a vorbit Kathryn “Kat” Davitt, specialist child life în cadrul Cook Children’s Medical Center din Fort Worth, Texas, câştigătoare al premiului Mary Barkey Clinical Excellence Award, cel mai înalt premiu oferit unui specialist child life. „Viaţa trăită cu o boală cronică poate fi o provocare pentru copii, adolescenţi şi familii în multe feluri. Totodată aceasta poate ajuta familia în dezvoltarea punctelor tari atât ale pacientului, cât şi ale familiei”, consideră specialistul. Workshop-ul a explorat ambele feţe ale acestei experienţe.

FACT BOX:

Workshop-uri:

– Consolidarea şi îmbunătăţirea adaptării copiilor la experienţa spitalizării prin pregătire psihosocială şi sprijin în timpul procedurilor; realizatori: Daria Sass, CCL, Alb Laura, CLS

-Emanciparea conceptului de joacă; realizatori: Jill Koss, Director al Serviciului Familial la Cook Children’s Medical Center din Fort Worth, Texas.

-Cum să începi un program de îngrijire pastorală pentru copii, realizator capelanul Douglas Pace, fost misionar în Argentina

– Creşterea şi dezvoltarea spirituală a copiilor şi familiilor acestora în timpul situaţiilor dificile; realizator :Rev. John Whitenack, IV

– Baza teoretică a îngrijirii spirituale a copiilor; realizator Douglas Pace, Capelan în Cadrul Cook Children’s Medical Center din Forth Worth, Texas -Îngrijire psiho- socială şi programe şcolare, realizator: Kathryn Davitt

 1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor