Explorări cu cântec în comuna Sârbi!

De Călin Corpaş
4Comentarii
Traian Buzlea
Traian Buzlea
Actualul şef al composesoratului din Sârbi contestă legalitatea contractului privind accesul pe păşune a utilajelor ce prospectează.

După ce autorităţile de mediu din Bihor au admis faptul că prospecţiunile petroliere din comuna Sârbi se fac fără acord de mediu (!), iată că sunt probleme şi cu acordul obţinut de compania Acoustic de la composesoratul din comună. Preşedintele composesoratului din comuna Sârbi, Traian Buzlea, acuză faptul că cei ce prospectează zona, căutând hidrocarburi au intrat pe terenul composesoratului prin fals! Potrivit lui Buzlea, compania maghiară Acoustic Geophysical Services nu s-a adresat reprezentanţilor legitimi ai composesoratului ci, îndrumaţi de primarul PSD, Gavril Herman au primit un acord de la fostul preşedinte al composesoratului, Vasile Zerghe. Acesta, fusese, însă, revocat de către Adunarea Generală a membrilor composesoratului încă din 2011, arată Buzlea, însă a refuzat să predea ştampila către noul preşedinte.

„Zerghe Vasile este cel care semnează contractul prin care este permis accesul utijelor pentru prospecţiuni seismice pe 140 ha de păşune, în composesoratul sat Sârbi. E toată păşunea! Zerghe a fost instigat de primar! S-a semnat în urmă cu o lună, iar eu nu am aflat. Am aflat prin nişte cunoştinţe”, spune Buzlea, care îl vede pe primarul Herman la fel de vinovat ca şi pe Zerghe, deoarece primarul i-ar fi îndrumat pe cei de la Acoustic spre fostul şef al composesoratului.

„Reprezentanta Acoustic, Vidican Monica, recunoaşte faptul că numitul Zerghe nu este preşedinte al composesoratului, dar spune că fiecare face pe propria răspundere. Herman Gavril este coatorul acestei acţiuni, pentru că el a trimis-o pe femeia respectivă la Zerghe”, acuză Buzlea. Ca urmare, spune că l-a şi acţionat în penal pe primarul Herman. Însă, în mod straniu, nu şi pe Zerghe. Întrebat dacă va denunţa contractul dintre Acoustic şi composesorat şi dacă îl va depune plângere penală şi împotriva lui Zerghe, Buzlea a răspuns: „Bine-nţeles!”. Preşedintele composesoratului a venit la redacţia JB cu acte care atestă calitatea sa în cadrul composesoratului, însă fără contractul pe care îl consideră nul, motivând că nu la primit de la cei cu prospecţiunile.

„E problema lor”

Întrebat cum se raportează la prospecţiunile după gaze şi ţiţei, Buzlea a fost prudent: „Din punctul meu de vedere, dacă membrii composesori vor, este treaba lor. Va hotărî Adunarea Generală a membrilor composesori. Prima adunare AGA este în ianuarie. Până atunci nu pot eu, în calitate de preşedinte, să dau avizul. Rămâne la latitudinea membrilor”, ne-a transmis Traian Buzlea.

Contactată de JB, Monica Vidican, angajata Acoustic în comuna Sârbi, ne-a transmis că problemele celor din composesorat nu privesc compania Acoustic Geophysical Services. „Ştiu despre ce e vorba, dar acestea sunt problemele lor interne şi nu pot să vă lămuresc. Nu îmi amintesc numele persoanei, dar am ştampilă, am semnătură. Am fost trimisă de o persoană oficială. Mai departe nu ne priveşte, este problema lor. Dar mai ştiu şi că domnul Buzlea a pierdut ultimul proces. Eu aşa am auzit”, ne-a spus Monica Vidican, localnică din Sârbi. Întrebată când a fost semnat contractul, aceasta ne-a spus: „cred că în vară”. Despre procesele din cadrul composesoratului, Traian Buzlea spune că vechea conducere a antrenat asociaţia într-o serie de procese, după ce a fost revocată. De aceea, nici nu s-a predat ştampila. „Au antrenat comitetul nostru în 15 dosare, civil, penal, contencios, la Înalta Curte, pe tema composesoratului. Dar membrii composesori nu sunt de acord cu ei”, ne-a spus Buzlea.

Conflict inclusiv politic

Conflictul are şi un iz politic, Traian Buzlea fiind un susţinător al fostului primar PNL, Nicolae Ghiuro. Cum primarul actual, Herman (PSD) l-ar susţine pe fostul şef al composesoratului, Vasile Zerghe, se întrevede faptul că în comuna Sârbi sunt două tabere adverse: una a actualului primar pesedist, ce susţine explorarea hidrocarburilor şi tabăra fostului primar liberal, cel ce se opune puternic.

Primarul Gavril Herman şi Vasile Zerghe nu au putut fi contactaţi.

Scandal la Sârbi, cu gazele de şist!

 4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor