bihon.ro Web analytics

Explorări cu cântec în comuna Sârbi!

Reactualizat la:
Actualul şef al composesoratului din Sârbi contestă legalitatea contractului privind accesul pe păşune a utilajelor ce prospectează.
Scris de erdei - Actualul şef al composesoratului din Sârbi contestă legalitatea contractului privind accesul pe păşune a utilajelor ce prospectează.

După ce autorităţile de mediu din Bihor au admis faptul că prospecţiunile petroliere din comuna Sârbi se fac fără acord de mediu (!), iată că sunt probleme şi cu acordul obţinut de compania Acoustic de la composesoratul din comună. Preşedintele composesoratului din comuna Sârbi, Traian Buzlea, acuză faptul că cei ce prospectează zona, căutând hidrocarburi au intrat pe terenul composesoratului prin fals! Potrivit lui Buzlea, compania maghiară Acoustic Geophysical Services nu s-a adresat reprezentanţilor legitimi ai composesoratului ci, îndrumaţi de primarul PSD, Gavril Herman au primit un acord de la fostul preşedinte al composesoratului, Vasile Zerghe. Acesta, fusese, însă, revocat de către Adunarea Generală a membrilor composesoratului încă din 2011, arată Buzlea, însă a refuzat să predea ştampila către noul preşedinte.

„Zerghe Vasile este cel care semnează contractul prin care este permis accesul utijelor pentru prospecţiuni seismice pe 140 ha de păşune, în composesoratul sat Sârbi. E toată păşunea! Zerghe a fost instigat de primar! S-a semnat în urmă cu o lună, iar eu nu am aflat. Am aflat prin nişte cunoştinţe”, spune Buzlea, care îl vede pe primarul Herman la fel de vinovat ca şi pe Zerghe, deoarece primarul i-ar fi îndrumat pe cei de la Acoustic spre fostul şef al composesoratului.

„Reprezentanta Acoustic, Vidican Monica, recunoaşte faptul că numitul Zerghe nu este preşedinte al composesoratului, dar spune că fiecare face pe propria răspundere. Herman Gavril este coatorul acestei acţiuni, pentru că el a trimis-o pe femeia respectivă la Zerghe”, acuză Buzlea. Ca urmare, spune că l-a şi acţionat în penal pe primarul Herman. Însă, în mod straniu, nu şi pe Zerghe. Întrebat dacă va denunţa contractul dintre Acoustic şi composesorat şi dacă îl va depune plângere penală şi împotriva lui Zerghe, Buzlea a răspuns: „Bine-nţeles!”. Preşedintele composesoratului a venit la redacţia JB cu acte care atestă calitatea sa în cadrul composesoratului, însă fără contractul pe care îl consideră nul, motivând că nu la primit de la cei cu prospecţiunile.

„E problema lor”

Întrebat cum se raportează la prospecţiunile după gaze şi ţiţei, Buzlea a fost prudent: „Din punctul meu de vedere, dacă membrii composesori vor, este treaba lor. Va hotărî Adunarea Generală a membrilor composesori. Prima adunare AGA este în ianuarie. Până atunci nu pot eu, în calitate de preşedinte, să dau avizul. Rămâne la latitudinea membrilor”, ne-a transmis Traian Buzlea.

Contactată de JB, Monica Vidican, angajata Acoustic în comuna Sârbi, ne-a transmis că problemele celor din composesorat nu privesc compania Acoustic Geophysical Services. „Ştiu despre ce e vorba, dar acestea sunt problemele lor interne şi nu pot să vă lămuresc. Nu îmi amintesc numele persoanei, dar am ştampilă, am semnătură. Am fost trimisă de o persoană oficială. Mai departe nu ne priveşte, este problema lor. Dar mai ştiu şi că domnul Buzlea a pierdut ultimul proces. Eu aşa am auzit”, ne-a spus Monica Vidican, localnică din Sârbi. Întrebată când a fost semnat contractul, aceasta ne-a spus: „cred că în vară”. Despre procesele din cadrul composesoratului, Traian Buzlea spune că vechea conducere a antrenat asociaţia într-o serie de procese, după ce a fost revocată. De aceea, nici nu s-a predat ştampila. „Au antrenat comitetul nostru în 15 dosare, civil, penal, contencios, la Înalta Curte, pe tema composesoratului. Dar membrii composesori nu sunt de acord cu ei”, ne-a spus Buzlea.

Conflict inclusiv politic

Conflictul are şi un iz politic, Traian Buzlea fiind un susţinător al fostului primar PNL, Nicolae Ghiuro. Cum primarul actual, Herman (PSD) l-ar susţine pe fostul şef al composesoratului, Vasile Zerghe, se întrevede faptul că în comuna Sârbi sunt două tabere adverse: una a actualului primar pesedist, ce susţine explorarea hidrocarburilor şi tabăra fostului primar liberal, cel ce se opune puternic.

Primarul Gavril Herman şi Vasile Zerghe nu au putut fi contactaţi.

Scandal la Sârbi, cu gazele de şist!

 

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Bihon CSM Oradea

  Încă o victorie pentru „leii roșii”
  CSM CSU Oradea a dispus de SCM Timișoara cu scorul de 77-67.

  România

  Vaccinare fără programare: De vineri, oricine dorește se poate vaccina cu serul AstraZeneca
  Oricine persoană care vrea să se vaccineze cu AstraZeneca împotriva COVID-19 o poate face începând de vineri, fără programare. 5

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Victor Micula, trimis în judecată într-un nou dosar. Este acuzat de aproximativ 30 de infracțiuni
  Omul de afaceri este acuzat de aproximativ 30 de infracțiuni referitoare la nerespectarea regimului armelor și munițiilor, și de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată. 12

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Întreruperi de apă în Sânmartin și în cartierele Grigorescu și Tineretului din Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Prințul Philip va fi înmormântat într-un sicriu din lână
  Înmormântarea prințului Philip va avea loc sâmbătă, 17 aprilie, la Castelul Windsor. 2

  BIHON Sport local

  Liga 4 Bihor nu se reia! „Protocolul medical nu este ceea ce sportul de masă românesc și-a dorit”
  2

  România

  PSD îi cere președintelui Iohannis să intervină în criza politică: „Să iasă din letargie și să intervină public"
  Președintele României, Klaus Iohannis, trebuie să iasă din letargie și să rezolve criza politică majoră din ”Guvernul Său”, transmit, joi, social-democrații. 3

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.