Extradaţi dupa 5 ani, din Ecuador

De Alexandra Lăzureanu
Reactualizat la:
1Comentariu
O mamă şi fiul ei, căutaţi de Interpol, sunt extrădaţi din Ecuador.

Doi dintre cei cinci bihoreni daţi în căutare în toată lumea, prin Interpol, vor fi aduşi acasă, la Oradea. Mai exact pensionara Floare Flonta şi fiul ei, Dorel Popa, care au fugit în Ecuador urmează să fie aduşi zilele acestea în ţară.

Îi extrădează

Informaţia JB a fost confirmată vineri de şeful Poliţiei Bihor, chestorul de poliţie Liviu Popa, care a explicat că acum se finalizează actele pentru semnarea acordului între cele două ţări pentru extrădarea celor doi.

Cei doi indivizi, implicaţi şi în trafic de droguri aduse din Columbia şi la Sâmbăta (din judeţul Bihor) au reuşit să fugă în Ecuador, pentru că această ţară nu avea stabilit cu România niciun acord principial de extrădare a infractorilor şi suspecţilor de infracţiuni. Prin urmare, pentru fiecare caz în parte, cele două ţări trebuie să semneze câte un acord separat.

Aşa se face că după cinci ani de tatonări, schimburi de informaţii, verificări etc Ecuador şi România au semnat punctual, pe acest caz, al bihorenilor fugiţi în Ecuador, extrădarea lor.

Amintim că 121 de români sunt căutaţi în toată lumea, nu numai de poliţiştii inspectoratelor de poliţie judeţene, cinci dintre ei fiind bihoreni. Floare Flonta, o pensionară de 65 de ani, este din Zăvoiu, Bihor şi a ajuns pe lista Interpoluluui pentru trafic de droguri după ce, împreună cu soţul şi doi băieţi ar fi pus la punct, la finele anilor ’90, o reţea internaţională de trafic de cocaină.

Drogurile au fost aduse din Columbia, de unul dintre fiii ei, Valeriu Dorel Popa (46 ani) şi distribuite în Timişoara, Arad şi Ungaria.

Acum 13 ani, Dorel Popa, a ajuns şi el pe lista Interpolului (după ce a fugit şi el în Ecuador), fiind acuzat de trafic internaţional de droguri de mare risc (ca lider de reţea de criminalitate organizată), dar şi de viol.

Mama lui, Floare Flonta, a continuat o vreme să caute cărăuşi pentru a aduce drogurile din Columbia în România. Cocaina era îndesată în sticle de whisky sau aparate electronice.

Poliţiştii au dat de urma pensionarei prin 2001, după un transport suspect plecat din Bogota – Columbia către Sâmbăta – Bihor, în care au găsit două kilograme de cocaină. Pensionara Floare a ajuns la Psihiatrie, coordonând se pare în continuare afacerea până când, la un moment dat, a dispărut se bănuieşte – tot prin Ecuador. Cei doi sunt din 2008 căutaţi prin Interpol.

Probabil luni, 26 august, se va finaliza dosarul de extrădare al lui Flonta şi Popa şi vor fi aduşi în ţară.

Şi ceilalţi

Alţi trei orădeni figurează în lista celor 121 de români căutaţi de Interpol: Sorin Igna (42 de ani), acuzat de trafic de fiinţe umane şi de minori, Decebal Sebastian Cioncă (35 de ani), acuzat crimă şi furt şi Mircea Romocea (25 de ani), acuzat de furt.

Pe site-ul Poliţiei Române, doar doi dintre cei cinci căutaţi de Interpol figurează la rubrica „Most wanted” („Cei mai căutaţi infractori”): Dorel Popa şi Decebal Sebastian Cioncă (35 ani).

Bihoreni cautati de Interpol

 

Taguri: , ,


1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor