Fac din Oradea capitala baletului

De Veronica Bursaşiu
Reactualizat la:
Cântecul Cerbului FOTO: TEATRULSZIGLIGETI
Cântecul Cerbului FOTO: TEATRULSZIGLIGETI
Teatrul „Szigligeti” Oradea organizează, între 19-24 mai 2015, prima ediţie a festivalului de dans şi arte „Infinite Dance Festival”.


„Multicoloră, dinamică şi exclusivă – aşa poate fi caracterizată prima ediţie a festivalului Infinite Dance Festival”, spune Dimeny Levente, directorul artistic al Ansamblului Profesionist Nagyvarad care funcţionează pe lângă Trupa Szigligeti şi care este coorganizator al evenimentului împreună cu Asociaţia Maghiară pentru Arta Dansului. 300 de dansatori vor participa la această ediţie a Festivalului care se doreşte a fi un eveniment anual, sau cel puţin, bienal. Czvikker Katalin, directorul şi managerul Teatrului Szigligeti spune că acest gen de spectacole complementare celor din stagiunea teatrală sunt aprobate prin contractul de management al domniei sale. „Este un festival care se organizează cu un efort foarte mare, trupele vin cu onorarii foarte mici, iar unele vin fără onorarii. Dorim ca împreună cu partenerii din Ungaria şi Slovacia să organizăm anual, sau măcar bienal, iar în viitor dorim să accesăm şi fonduri externe pentru a organiza Infinite Dance Festival. Este un festival cu un buget de 55.000 lei, bani pe care sperăm să-i încasăm din bilete. Preţul biletelor este cuprins între 15-50 de lei, iar pentru cei 3000 de abonaţi ai noştri mai acordăm o reducere de 10 lei”, a spus Czvikker Katalin.

Despre conceptul şi linia festivalului a vorbit Dimeny Levente, care a răspuns, totodată şi întrebării fireşti: „De ce un astfel de festival la Oradea?”„Astfel de evenimente sunt foarte puţine în oraşul şi în zona noastră şi chiar în ţară. Sunt multe festivaluri de dans care sunt organizate pe o anumită nişă. Găsim foarte puţine spectacole în oferta culturală cu balet clasic, şi mai puţine cu balet contemporan. Probabil, aceasta se întâmplă fiindcă nu există o tradiţie. Cred că dacă reuşim să organizăm acest festival anual sau bienal vom putea pune bazele unui consumator de dans. În oraşul nostru sunt foarte mulţi practicanţi de dans, dar care au foarte puţine şanse să-i vadă pe cei mai mari artişti în domeniu. Conceptul nostru a fost să aducă spectacole dintr-o paletă diferită: avem balet clasic cu trupa din Gyor, balet contemporan din Szeged, avem apoi un spectacol în care rolurile de teatru sunt practic dansate, este dans care duce mai mult spre teatru. Am încercat să aducem titluri care spun tuturor ceva: Bolero/Carmina Burana, Ritualul primăverii, Cenuşăreasa- este un spectacol la care invităm copiii şi tinerii. Vom avea şi evenimente auxiliare celor care au loc în sala Teatrului. În cadrul secţiunii Street dance dorim să aducem cât mai multe trupe de dansatori care să se prezinte, încercăm să le creăm o platformă de prezentare pe scenele care vor fi amenajate pe Corso şi în faţa teatrului, dar şi pe site-urile festivalului. De asemenea, dorim să organizăm o serată pentru orădeni cu lampioane şi la care sunt invitaţi şi dansatori.

Scopul acestui eveniment este de a atrage atenţia asupra posibilităţilor şi formelor artei mişcării şi a dansului”.

În cele şase zile ale festivalului, vor urca pe scena Teatrului Szigligeti trupe recunoscute pe plan autohton şi internaţional, precum: Ansamblul Folcloric Maghiar de Stat (Budapesta), Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” (Timişoara), Compania de Balet din Miskolc (Ungaria), GroundFloor Group (Cluj Napoca), Compania de Balet din Győr (Ungaria), Teatrul de Dans „Europa Centrală” (Budapesta), Compania András Lóránt (România), respectiv Compania de Balet Contemporan din Szeged (Ungaria).

În program intră atât spectacolele de dans popular cât şi balet, respectiv dans contemporan. Pe lângă spectacolele trupelor profesioniste, festivalul va cuprinde gala academiilor de dans, workshop-uri, concerte şi manifestări stradale. „Intenţia noastră este să transformăm Oradea într-un loc de întâlnire a şcolilor şi academiilor de dans, să găsim un program care să vină în întâmpinarea nevoilor studenţilor”, a adăugat Dimeny Levente.

Pentru mai multe detalii puteți accesa www.idf.szigligeti.ro sau să urmaţi link-ul social media https://www.facebook.com/InfiniteDanceFestival. Biletele pentru spectacole pot fi achiziţionate online (www.biletmaster.ro) sau de la casieria teatrului. Orar: marţi-vineri, între orele 11-17, şi cu o oră înaintea fiecărui spectacol. Parteneri: NKA, Consiliul Judeţean Bihor, Constructorul Sălard. Sponsori: Kulturpart.hu, Cafeneaua Moszkva.

Program Infinite Dance Festival

Nagyvárad/ Oradea 19-24 mai 2015

Marți, 19 mai, ora 19:00, Teatrul Szigligeti
Ansamblul Folcloric Maghiar de Stat – Cântecul Cerbului

Marți, 19 mai, ora 21:00, Studio Szigligeti
Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” – 7/7

Miercuri, 20 mai, ora 11:00 și 14:00, Teatrul Szigligeti
Compania de Balet din Miskolc – Cenușăreasa

Miercuri, 20 mai, ora 19:00, Studio Szigligeti
Ground Floor Group – Parallel

Joi, 21 mai, ora 19:00, Teatrul Szigligeti
Compania de Balet din Győr – Generații – Bolero/ Carmina Burana

Vineri, 22 mai, ora 19:00, Teatrul Szigligeti
Teatrul de Dans Central European – Hoarda

Vineri, 22 mai, ora 20:30, Studio Szigligeti
Compania András Lóránt – Lecția

Sâmbătă, 23 mai, ora 19:00, Teatrul Szigligeti
Academia de Dans Maghiar, Universitatea de Artă Teatrală – Gala academiilor

Duminică, 24 mai, ora 19:00, Teatrul Szigligeti
Compania de Balet Contemporan din Szeged – Stabat Mater/ Ritualul primăverii0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !