Florica Cherecheş implică Consiliul Judeţean în problema ambroziei

Florica Cherecheş implică Consiliul Judeţean în problema ambroziei
Deputatul cere administraţiei judeţene să impună primăriilor să ia măsuri. CJ Bihor arată că şi-a igienizat propriile terenuri, dar nu are atribuţii de control asupra altora.

Deputatul Florica Cherecheş (PNL) cere Consiliului Judeţean şi, „spre ştiinţă” Prefecturii Bihor, să ia măsuri anti-ambrozie, pe tot teritoriul judeţului. Chiar dacă primăriile nu sunt subordonate CJ.

„Având în vedere că sunt inițiatorul Legii de combatere a ambroziei, lege aflată în acest moment pe circuitul parlamentar, vă cer să dispuneți stârpirea ambroziei, atât de pe marginea drumurilor județene și totodată să solicitați primăriilor din județul Bihor să informeze cetățenii și să le solicite să întreprindă acțiuni de curățare a terenurilor avute în proprietate. Vă amintesc că ambrozia, este cea mai alergenă plantă din lume. O singură plantă ajunsă la maturitate, producând peste 2 miliarde de grăuncioare de polen și peste 30.000 de semințe, ce își păstrează puterea germinativă timp de 40 de ani și poate fi factor declanșator al astmului bronșic. Foarte multă lume suferă din cauza acestei alergii”, scrie Cherecheş Consiliului Judeţean, precizând că până la eventuala adoptare a legii iniţiate de aceasta, primăriile ar putea combate ambrozia în plan local, prin HCL.

CJ Bihor taie, dar nu spânzură

În răspunsul său, Consiliul Judeţean arată că în această vară a luat măsuri pentru salubrizarea terenurilor pe care le deţine pe raza municipiului Oradea, pe străzile Armatei Române, T. Blajovici, I.C. Brătianu şi Izvorului, pe o suprafaţă de aproximativ 80.000 de metri pătraţi. De asemenea, CJ Bihor informează că s-a cosit şi s-a degajat vegetaţia de pe marginea drumurilor judeţene, pe o suprafaţă de 164.000 mp. Însă, acelaşi Consiliu Judeţean o informează pe deputatul Cherecheş că nu are atribuţii de control asupra primăriilor şi nu le poate dispune acestora.

„O asigurăm pe doamna deputat Florica Cherecheş de tot sprijinul nostru în rezolvarea acestei probleme, dar trebuie să reamintim că, potrivit legislaţiei româneşti atribuţiile de control din acest domeniu nu aparţin consiliilor judeţene, ci altor instituţii abilitate”, semnează Adrian Simon, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean, care face un apropo la iniţiativa legislativă a Floricăi Cherecheş, evidenţiind un aspect important – faptul că normele de aplicare ale legii vor trebui să fie „în concordanţă cu realităţile din teren, pentru a avea finalitatea scontată”.5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor