Fumul de la CET, istorie. Intră în funcțiune centrala pe gaz

Reactualizat la:
21Comentarii
Fumul de la CET, istorie. Intră în funcțiune centrala pe gaz
Nu e păcăleală, începând de vineri, 1 aprilie, orădenii vor vedea tot mai puțin fum ieșind prin turnul CET.

Proiectul de reabilitare a sistemului de termoficare se află pe ultima sută de metri, fiind îndeplinite toate condiţiile pentru ca noua centrală pe gaz să înceapă să funcţioneze. Unul dintre cazanele de apă fierbinte a fost pus în funcţiune în cursul zilei de joi, iar de vineri va funcţiona un singur cazan pe cărbune, fapt care va contribui la reducerea poluării, fumul degajat de coşul CET-ului vechi diminuându-se considerabil.

„Săptămâna viitoare va începe punerea în funcţiune a turbinei principale de gaz a noii centrale, iar de la jumătatea lunii aprilie centrala va funcţiona la capacitate maximă. Treptat vom opri vechea centrală – estimarea noastră este că la sfârşitul săptămânii viitoare vechile cazane pe cărbune vor fi oprite”, a spus Ilie Bolojan.

Proiectul de reabilitare a sistemului de termoficare, respectiv construirea noii centrale pe gaz, este unul dintre cele mai importante proiecte ale municipalităţii, atât pentru valoarea foarte mare a proiectului, de 53 de milioane euro, cât şi pentru faptul că are un impact major asupra a peste 140 de mii de cetăţeni.

Se livrează gaz

Ilie Bolojan a anunțat că Oradea va cumpăra gazul de la Romgaz, „la prețul cel mai bun de pe piața actuală”.

De săptămâna trecută, Societatea Transgaz a început livrarea de gaz pentru noua centrală CET. Timp de două luni, reprezentanții de la General Electric îi vor instrui pe angajații de la Termoficare noile tehnologii, astfel încât din luna iunie exploatarea să fie făcută de echipa din Oradea.

Ilie Bolojan a spus că orădenii nu vor fi afectați de aceste lucrări, cetățenii nu vor simți nici o scădere a parametrilor agenților termici în momentul trecerii de la cazazul pe cărbune la cel de gaz.

„Sperăm că sistemul nou va funcţiona fără probleme şi sper că efectele benefice le vom vedea în viitor prin eliminarea poluării, fără să fie afectat preţul gigacaloriei pentru populaţie”, a mai spus primarul Ilie Bolojan.

Pentru ca această centrală să fie rentabilă din punct de vedere economic, ea trebuie să vândă atât apa caldă şi căldura pentru orădeni, cât şi energia electrică pe care o produce, fapt pentru care trebuia rezolvată şi problema vânzării energiei electrice. În acest sens, s-a primit avizul de racordare de la Transelectrica la sistemul naţional de transport, astfel încât centrala orădeană poate să vândă electricitatea pe care o produce.21Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor