bihon.ro Web analytics

Fumul de la CET, istorie. Intră în funcțiune centrala pe gaz

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Nu e păcăleală, începând de vineri, 1 aprilie, orădenii vor vedea tot mai puțin fum ieșind prin turnul CET. 
Scris de Demian - Nu e păcăleală, începând de vineri, 1 aprilie, orădenii vor vedea tot mai puțin fum ieșind prin turnul CET. 

Proiectul de reabilitare a sistemului de termoficare se află pe ultima sută de metri, fiind îndeplinite toate condiţiile pentru ca noua centrală pe gaz să înceapă să funcţioneze. Unul dintre cazanele de apă fierbinte a fost pus în funcţiune în cursul zilei de joi, iar de vineri va funcţiona un singur cazan pe cărbune, fapt care va contribui la reducerea poluării, fumul degajat de coşul CET-ului vechi diminuându-se considerabil.

„Săptămâna viitoare va începe punerea în funcţiune a turbinei principale de gaz a noii centrale, iar de la jumătatea lunii aprilie centrala va funcţiona la capacitate maximă. Treptat vom opri vechea centrală – estimarea noastră este că la sfârşitul săptămânii viitoare vechile cazane pe cărbune vor fi oprite”, a spus Ilie Bolojan.

Proiectul de reabilitare a sistemului de termoficare, respectiv construirea noii centrale pe gaz, este unul dintre cele mai importante proiecte ale municipalităţii, atât pentru valoarea foarte mare a proiectului, de 53 de milioane euro, cât şi pentru faptul că are un impact major asupra a peste 140 de mii de cetăţeni.

Se livrează gaz

Ilie Bolojan a anunțat că Oradea va cumpăra gazul de la Romgaz, „la prețul cel mai bun de pe piața actuală”.

De săptămâna trecută, Societatea Transgaz a început livrarea de gaz pentru noua centrală CET. Timp de două luni, reprezentanții de la General Electric îi vor instrui pe angajații de la Termoficare noile tehnologii, astfel încât din luna iunie exploatarea să fie făcută de echipa din Oradea.

Ilie Bolojan a spus că orădenii nu vor fi afectați de aceste lucrări, cetățenii nu vor simți nici o scădere a parametrilor agenților termici în momentul trecerii de la cazazul pe cărbune la cel de gaz.

„Sperăm că sistemul nou va funcţiona fără probleme şi sper că efectele benefice le vom vedea în viitor prin eliminarea poluării, fără să fie afectat preţul gigacaloriei pentru populaţie”, a mai spus primarul Ilie Bolojan.

Pentru ca această centrală să fie rentabilă din punct de vedere economic, ea trebuie să vândă atât apa caldă şi căldura pentru orădeni, cât şi energia electrică pe care o produce, fapt pentru care trebuia rezolvată şi problema vânzării energiei electrice. În acest sens, s-a primit avizul de racordare de la Transelectrica la sistemul naţional de transport, astfel încât centrala orădeană poate să vândă electricitatea pe care o produce.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Mapamond

  Alarmă în şcoli: Elevii le dau pumni colegilor ca în „Jocul calamarului”, serialul coreean de pe Netflix
  Nebunia este foarte populară în rândul elevilor din şcolile primare şi gimnaziale, care, teoretic, nu ar fi trebuit să vadă produsul TV, deoarece este interzis copiilor sub 14 ani.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Salonul Internațional de Artă Naivă Oradea se pregătește să-și deschidă porțile
  Evenimentul este organizat de Centrul de Cultură al Județului Bihor, partener fiind Muzeul Țării Crișurilor - Complex Muzeal.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  La mulți ani, Armata Română!
  Luni, 25 ocombrie e Ziua Armatei Române, iar militarii locali de la Garnizoana Oradea organizează la Statuia Ostaşului Român din Parcul 1 Decembrie Oradea o ceremonie militară cu intonarea imnului de stat, slujbă religioasă, alocuţiuni, depuneri de coroane, jerbe şi buchete de flori.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Întrerupere furnizare apă

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Ultimul scărar din Bihor care reface „drumul pâinii”
  „Luați scări !”, „Luați scări!”, „Hai la scări!”. E un strigăt care se aude din ce în ce mai rar pe ulițele din Bihor. Singurul care mai duce scări de lemn făcute chiar de el la vânzare cu căruța e Dumitru Buha din Cresuia.

  BIHON Sport local

  Debut cu dreptul pentru voleibalistele orădene

  România

  Noile restricții care intră de luni în vigoare: Carantină de noapte și certificat verde obligatoriu. Magazinele, deschise până la ora 21. Lista completă
  Începând de luni, 25 octombrie, de la ora 00:00, intră în vigoare noile restricții aprobate de CNSU și decise de Guvern, iar mai apoi publicate în Monitorul Oficial al României. 3

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.