Gala Traficantului de Cultură Internațional, ediţia a şasea

De Camelia Busu
Patru zile de activităţi culturale contemporane
Patru zile de activităţi culturale contemporane
GTCI se va desfăşura în perioada 25-28 octombrie, tema fiind „De ce e România ţara mea”.

A şasea ediţie a Galei Traficantului de Cultură Internațional (GTCI) va avea loc la finele lunii viitoare, în perioada 25-28 octombrie. GTCI, organizată de Asociaţia Experiment. Teatru. Clandestin., este un festival de artă contemporană, care se va desfășura în incinta Cetății din Oradea, dar și în alte locații neconvenționale din oraș.

În anul Centenarului, ediţia din acest an va fi una specială şi se va desfăşura sub egida cugetării „De ce e România ţara mea”. „Scopul acestui proiect este de a deschide drumul spre activităţi culturale contemporane în peisajul orădean şi de a face o aliniere la standardele de capitală culturală europeană, standarde impuse de oraşe din apropiere. Se doresc formarea noului consumator de cultură și aducerea spectatorului în contemporan prin accesul la noi propuneri artistice. Totodată, în scopul proiectului se încadrează şi dorinţa de a continua tradiţia unui eveniment ce a fost primit cu entuziasm de comunitatea oradeană”, anunţă organizatorii.

Evenimentul va fi unul complex și va avea şapte departamente: Teatru de cercetare – Metadramă, dramaturgie experimentală şi concursuri pentru amatori; Tradiţii şi obiceiuri revizitate – România de mână, o reinterpretare a conceptului de iarmaroc; Cinema Moştenirea – proiecţie aniversară de filme de artă şi documentare răscolitoare; Literatură – Biblioteca antitotalitară, manifest cultural cu lansări de carte şi concursuri eseistice; Muzică – muzică de cercetare, concerte de muzică contemporană şi experimentală; Educaţional: workshopuri interactive, laboratoare, cursuri, mese rotunde pe teme specifice, şi Arte plastice – Tormentis porta, un cumul de expresii artistice, în special arte vizuale şi instalaţii aluzive la realităţile societăţii, sau alte propuneri artistice, precum „Autoportret” – joc iluzoriu de autocunoaştere întreţinut de o cromatică atent aleasă şi oglizi speciale.

Cei care doresc să participe la unul sau mai multe din departamentele Galei Traficantului de Cultură Internațional se pot înscrie completând formularele pe care le vor găsi în link-urile puse la dispoziţie pe pagina de Facebook a evenimentului.

România de mână

Festivalul „România de mână” îşi propune să aducă în prim-plan meseriile vechi care au construit România, meșteșuguri bogate în artă și cultură făurite cu suflet și cu pasiune. Festivalul, care va avea loc pe toată perioada galei, promovează lucrul de mână autentic prin expunerea artizanilor, evenimentelor culturale specifice iarmarocului românesc, presupunând și participarea activă la făurirea obiectelor. Vor fi invitaţi să îşi expună lucrările meşteşugari autentici din ţară, care vor ţine şi ateliere în aer liber. Ideea este da a recrea iarmarocul de altădată, cu obiecte tradiţionale, cu teatru de păpuşi precum Marioara şi Vasilache, cu mâncare tradiţională românească.

Campania Antiplictis

Gala Traficantului de Cultură Internațional propune şi Campania Antiplictis. „Hai, ridică-te de pe canapea și implică-te!”, este îndemnul din acest an. În loc de astenie de toamnă și pierderea de timp în social media, li se propune orădenilor șansa de a se implica în organizarea celei de a şasea ediţii a galei de artă contemporană. Organizatorii au conceput un plan de voluntariat ce se poate plia pe disponibilitatea de timp a celor ce vor să se implice și pe modul în care aceştia îşi pot aduce contribuția. Cine doreşte să facă parte din echipa GTCI trebuie să trimită un e-mail cu intenția sa și un CV pe adresa voluntari.gtci@gmail.com. Cei implicaţi vor fi certificaţi ca şi voluntari. Informaţii în plus se pot obţine la tel. 0751/933.374.

Gala Traficatului de Cultură Internaţional îşi doreşte să crească calitativ cu fiecare ediţie şi să atragă cât mai mulţi oameni frumoşi şi talentaţi, care să participe activ la inovaţiile din domeniul artistic.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !