Gata cu discriminarea etnico-fiziologica

De Cristian Horgoș
Reactualizat la:
4Comentarii
O clădire „bicefală”
O clădire „bicefală”
Inspectoratul Şcolar a verificat acuzele de discriminare la toaleta comună a elevilor de la „Szacsvay” şi „Eminescu”.

Seria de articole privind fricţiunile apărute în incinta de pe strada Stânişoarei, care găzduieşte clase primare ale Colegiului Naţional «Mihai Eminescu» cât şi ale şcolii «Szacsvay Imre», a culminat cu mediatizarea unor acuze de discriminare la toaleta comună. Astfel că până şi Ministerul Educaţiei s-a sesizat privind acuzele că elevilor din clasele române li s-ar fi restricţionat accesul la toaleta întreţinută de femeia de serviciu a şcolii «Szacsvay».

„Ne-a sesizat şi Ministerul privind unele aspecte de discriminare în cadrul clădirii de pe Stânişoarei. Ca atare, am emis un ordin de serviciu unei echipe de inspectori ai ISJ plus un auditor financiar intern pentru a se verifica mai multe aspecte, inclusiv respectarea legislaţiei şcolare, calitatea managementului de educaţie, gradul de utilizare a resurselor materiale şi rezolvarea sesizărilor şi reclamaţiilor”, a început ieri inspectorul general Daniel Negrean, conferinţa de presă ţinută la sediul ISJ Bihor.

Raportul inspecţiei a fost trecut în registrul ambelor unităţi şcolare vizate, urmând a conta şi în fişa de evaluare a directorilor ambelor unităţi.

De la femeile de servici

„Nu s-au găsit deficienţe administrative grave. Dar s-a constatat că pe Stânişoarei există personal de îngrijire mixt. Practic, de curăţenie se ocupau femei de servici de la ambele unităţi, care şi-au împărţit sectoarele. Şi de aici a apărut acea informaţie cum că elevii de la clasele române nu pot folosi toaleta întreţinută de femeia de servici a şcolii «Szacsvay». În urma raportului final s-a dispus ca angajata de la «Eminescu» să se ocupe de curăţenie iar femeia de servici de la «Szacsvay» să deservească centrala termică a clădirii, întrucât e autorizată în acest sens”, a schiţat situaţia Daniel Negrean.

Şi o directoare orgolioasă

Şeful ISJ Bihor a considerat însă că situaţia a apărut „şi datorită orgoliilor managerilor şcolilor în cauză, îndeosebi a directoarei şcolii «Szacsvay», care se agaţă de acea clădire”.

Solicitat de ziarişti să explice situaţia administrativă a clădirii Stânişoarei, inspectorul-şef Negrean a răspuns astfel: „Consiliul Local a decis atribuirea clădirii la Colegiul «Eminescu», hotărârea fiind avizată şi de ISJ. Iar potrivit normelor, administraţia publică locală este cea care organizează reţeaua şcolară, cu avizul ISJ. Şi anual pot apărea modificări, mai ales din cauza retrocedărilor. Din păcate, puţini directori de şcoli citesc site-ul Primăriei pentru a se informa. Clădirea de pe Stânişoarei aparţinea administrativ Colegiului «Eminescu» deci nu avea rost să specifici în fişa postului ca femeia de servici să spele jumătate din coridoare şi toalete”.

În context, şeful ISJ a mai informat că inspecţia s-a mai soldat cu mutarea din curtea clădirii de pe Stânişoarei a unor mobiliere care periclitau siguranţa elevilor în pauze, precum şi cu mutarea spaţiului de servit masa de către şcolăreii de la «Szacsvay» dintr-o sală de clasă neavizată igienico-sanitar în cantina Direcţiei de Tineret din curtea ISJ Bihor.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor