Handicapul are loc pe piata muncii

Lucian Puia şi Marius Creţu
Lucian Puia şi Marius Creţu
Un proiect demarat de DGASPC Bihor îşi propune să integreze în muncă persoane cu dizabilităţi.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Bihor a reuşit să demareze primul proiect pe fonduri europene în care este lider. Directorul Călin Puia a subliniat acest aspect, arătându-se dezamăgit de atitudinea celor de la Bucureşti, care gestionează proiectele depuse. Proiectul se finanţează din Fondul Social European – Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).

Alături îi stau Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), Casa de Cultură a Sindicatelor şi o firmă din Oradea – AMS Human Resources SRL. Scopul proiectului: integrarea pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi. Această categorie de persoane sunt net dezavantajate din acest punct de vedere, şomajul şi lipsa locurilor de muncă fiind resimţită acut de aceşti concetăţeni.

250 de persoane cu handicap vor fi subiecţii proiectului intitulat „Incluziunea activă pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi din judeţul Bihor”, ce dispune de un buget total de 1,8 milioane de lei noi. 877.000 de lei vor fi încasaţi de DGASPC Bihor, 173.000 de către AJOFM, 690.000 de lei vor merge în condurile CCS Oradea şi 63.000 la firma AMS HR.

Cursuri la CCS

Proiectul a debutat în iulie şi va trebui finalizat până la 30 iunie 2015. În acest răstimp ar trebui înfiinţate şi dotate două centre de incluziune socială, la Beiuş şi Valea lui Mihai. De asemenea, vor avea loc şi alte activităţi menite să-i pregătească pe cei vizaţi de o integrare socială, prin găsirea locurilor de muncă. Aceasta presupune cursuri de formare profesională. Acest ultim aspect a fost detaliat de Marius Creţu, directorul CCS Oradea. Potrivit lui, CCS Oradea deţine licenţă pentru pregătire în mai multe meserii. În cadrul acestui proiect, vor avea loc cursuri de formare pentru asfaltatori, cameristă, maseur şi chiar şi asistenţi de îngrijire a persoanelor vârstnice. Aceasta ca un prim nivel. La nivelul II, se au în vedere cursuri pentru ospătari şi operatori calculatoare. Cursanţilor li se va oferi o subvenţie de 450 de lei lunar, hrană zilnică şi decontarea cheltuielor de transport. Cu condiţia să frecventeze zilnic cursurile. „Din estimările mele, cel puţin jumătate vor fi angajaţi”, anunţă Marius Creţu.

 1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor