IMM-urile vor menţinerea actualului sistem de impozitare pe clădiri

De Dan Birta
3Comentarii
Ioan Mintaş FOTO: JB
Ioan Mintaş FOTO: JB
Creşterea impozitelor pe clădiri va duce la desfiinţarea a circa 100.000 de locuri de muncă, potrivit CNIPMMR.


IMM-urile solicită reanalizarea prevederilor Codului Fiscal privind calculul taxelor locale pe clădiri în funcţie de destinaţie. Potrivit noului Cod Fiscal, de la 1 ianuarie cota de impozit pentru clădirile rezidenţiale se va modifica de la 0,1% la 0,08 – 0,2%, iar pentru cele nerezidenţiale va ajunge la 0,2 – 1,3%, raportate la valoarea clădirii rezultată dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat. „Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) solicită exceptarea IMM-urilor sau cel puţin a microîntreprinderilor de la noul sistem de calcul al taxelor locale pe clădiri de evaluatori autorizaţi, cu menţinerea pentru acestea a actualului sistem de impozitare, care stabileşte cotele de impozit în funcţie de proprietar şi cu raportarea impozitului la valoarea contabilă”, a declarat Ioan Mintaş, prim vicepreşedinte al CNIPMMR.

Efecte negative

Acesta este de părere că, având în vedere că majoritatea IMM-urilor au sediul social la domiciliul întreprinzătorilor, o creştere importantă a impozitului pe construcţii va avea efecte negative semnificative. Acest lucru va duce la diminuarea numărului de întreprinderi (cel puţin 10% din IMM-uri urmează a se desfiinţa ca urmare a creşterii costurilor de funcţionare), reducerea activităţii IMM-urilor şi decapitarea lor (circa 30% din IMM-uri urmează a-şi diminua activitatea). „Această creştere de impozit va genera desfiinţarea de aproximativ 100.000 de locuri de muncă cu diminuarea veniturilor bugetare aferente acestora, rezultate din impozitele şi contribuţiile de asigurări obligatorii aferente salariilor noilor angajaţi, din TVA, taxe şi impozite”, a precizat Ioan Mintaş.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor