In slujba apelor

De Simona Albinaru
Staţie hidrometrică Ineu
Staţie hidrometrică Ineu
Administraţia Bazinală de Apă Crişuri sărbătoreşte staţiile hidrologice din bazinul hidrografic Crişuri.

Anul acesta, Staţia hidrologică Ineu sărbătoreşte 50 de ani de la înfiinţare. Alături de încă şase staţii hidrologice, şi anume Oradea, Marghita, Beiuş, Stâna de Vale (jud. Bihor), Moneasa (jud. Arad) şi Brad (jud. Hunedoara), staţia colectează, prelucrează şi transmite datele hidrometeorologice de pe cursurile de apă.

Aceste date se obţin prin cele 88 de staţii hidrometrice de bază şi prin cele 11 staţii hidrometrice din bazinele reprezentative. La staţiile hidrometrice se măsoară: precipitaţiile, nivelul apei, debitul, temperatura, aluviunile transportate precum şi observaţii asupra poluării cursului de apă. Nivelul apei subterane este monitorizat prin cele 288 de foraje din bazinul hidrografic Crişuri. În total, vorbim de o reaţea hidrografică cu o lungime de 5785 km curs de apă care se întinde pe o suprafaţă de peste 14.000 kmp.

„Anul acesta este pentru prima dată când ABA Crişuri sărbătoreşte cele 7 staţii hidrologice din bazin. Zi de zi, prin activitatea hidrometrică se furnizează date de bază pentru întocmirea studiile hidrometrice şi date esenţiale pentru prognozele hidrologice şi pentru avertizările hidro. Fără aceste date, fără această activitate, gospodărirea apelor ar fi practic imposibilă” a declarat Dumitru Voloşeniuc, directorul ABA Crişuri.

În bazinul hidrografic Crişuri cea mai veche staţie hidrologică este cea de la Oradea, înfiinţată în anul 1954, iar cea mai nouă staţie este cea de la Marghita, înfiinţată în anul 1983.

 

Taguri:


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !