Inflatia, si in taxele studentesti

De Cristian Horgoș
„Taxele nu depăşesc alocaţia bugetară a Ministerului” Olimpia Popoviciu
„Taxele nu depăşesc alocaţia bugetară a Ministerului” Olimpia Popoviciu
Senatul Universităţii a aprobat indexarea cu inflaţia a taxelor de şcolarizare, plus „un procent” în unele cazuri.

Dintr-o eroare de comunicare, ieri notam doar că pentru majorarea taxelor de şcolarizare Senatul Universităţii Oradea urma să ceară o fundamentare motivată. Lia Pop, preşedintele Comisiei Relaţii Interne şi Internaţionale a Senatului UO, revine cu precizarea că astfel de fundamentări vor fi obligatorii doar pentru viitoarele majorări de taxe.

Deocamdată însă, cu mai multe voturi „pro” decât „contra”, Senatul UO a aprobat luni creşteri ale taxelor.

„Taxele de şcolarizare aprobate pentru anul universitar 2013 – 2014, în şedinţa de Senat din 25 martie, pot fi consultate la link-ul https://www.uoradea.ro/Taxe+de+scolarizare. Taxele au fost majorate cu rata inflaţiei prevăzută pe acest an, sau cu un procent ceva mai mare, dar cuantumul să nu depăşească alocaţia bugetară oferită de Ministerul Educaţiei Naţionale”, ne-a transmis ieri Olimpia Popoviciu. Adică taxele facultăţilor orădene nu pot depăşi suma acordată de Ministerul Educaţiei pentru un student bugetat de la aceeaşi specializare.

Amintim că în ultima sa conferinţă de presă, rectorul Bungău nu excludea o majorare a taxelor în contextul reducerii în ultimul an cu 14% a fondurilor alocate de Minister.

Majoritatea cu 200 de lei

Din tabelele postate la link-ul de mai sus reiese că la majoritatea specializărilor taxele cresc cu 100 sau 200 de lei pe an.

Creşteri cu 300 de lei pe an s-au aplicat la taxele din cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă.

Creşteri de 500 de lei pe an s-au aprobat la Facultatea de Arte şi la programul „Studii europene (în limba engleză)” al Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării (FIRISPSC).

Iar creşteri de 700 de lei pe an s-au operat la „Studii euroregionale şi relaţii transfrontaliere” respectiv la „Relaţii Internaţionale”, ambele din cadrul FIRISPSC.

Majorările de mai sus sunt valabile atât la studiile de licenţă cât şi la cele de master. Taxele pentru doctorat s-au mărit cu 200 de lei pe an.

Medicina engleză, în top

O majorare record va fi la programul „Medicină cu predarea în limba engleză”, dedicat studenţilor străini. Aceasta fiindcă decanii Facultăţilor de Medicină din România au decis să aplice aceeaşi taxă.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !